Friss hírek

2007.11.19. 16:17

Tüntető hozzátartozók az ukrán bányakatasztrófa helyszínén - 77 halott, 23 eltűnt

<p>Spontán tüntetés alakult ki hétfő délután a kelet-ukrajnai Donyeckben, a Zaszjadko bánya adminisztrációs épülete előtt, több mint 24 órával azután, hogy 1078 méteres mélységben sújtólégrobbanás történt. A legfrissebb adatok szerint 77 bányász holttestét találták meg, 23 társuk sorsa még mindig ismeretlen.</p>

Tüntető hozzátartozóik biztonságot és méltó bérezést követeltek a bányászoknak. Az eltűntek rokonainak egy csoportja betört az irodaépületbe és követelte a szerencsétlenség okait vizsgáló állami bizottságtól, hogy tájékoztassák őket hozzátartozóik sorsáról. A bányászok egyike, aki a vasárnapi balesetben a fiát veszítette el, nyilvánosan megátkozta a bánya vezetését.

Időközben a mentőalakulatok kénytelenek voltak visszavonulni a bányában tomboló tűz és az ennek következtében felhalmozódott égésgázok miatt. Szakértők attól tartanak, hogy amennyiben a tűz továbbterjed a szellőző aknába, újabb robbanás következhet be. Véleményük szerint a szénbányában uralkodó körülmények ismeretében gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a még lent lévők közül bárki túlélje a szerencsétlenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!