Friss hírek

2007.11.16. 17:49

Tom Lantos megbotránkozását fejezte ki Orbánnak a szélsőségesek miatt

<p>Az Egyesült Államokban mintegy negyven perces megbeszélést folytatott helyi idő szerint csütörtökön Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke Orbán Viktorral. a Fidesz elnökével. Tom Lantos ezt követően a Független Hírügynökségnek elmondta: külpolitkai témával kezdték a tárgyalást, majd a magyarországi szélsőjobboldali jelenségekről fogalmazta meg aggályait Orbán Viktornak. Tom Lantos törvényt készít elő az Egyesült Államokban, amely megtiltaná a Magyar Gárda tagjainak, hogy Amerika földjére lépjenek.</p>

"Először is megbotránkozásomat fejeztem ki a Magyar Gárda megalakulása miatt - mondta Tom Lantos. - Elmondtam, hogy az általam felterjesztendő törvény szerint a Magyar Gárda tagjai nem léphetnek be országunkba, mert demokratikus és civilizált államnak csak hadserege lehet, félkatonai és szélsőjobboldali milíciája nem. Csurka neve is szóba került, ha jól emlékszem" - mondta Lantos, hangsúlyozva, hogy demokratikus országokban sem a kormány, sem az ellenzék nem engedheti meg magának az ilyen szervezetekkel való kapcsolattartást.

Orbán Viktor reakciójával kapcsolatban a kongresszus külügyi bizottságának magyar származású demokrata vezetője kímérten azt mondta: "álláspontommal szemben nem fogalmazódott meg ellenkező vélemény." Úgy fogalmazott: noha csodálja Magyarországot és érzékeny szálak fűzik szülőföldjéhez, tisztában van azzal, hogy mindig is volt egy vékony szélsőjobboldali, ultranacionalista, fasiszta réteg. Ám bízik abban, hogy amilyen mértékben erősödik a demokrácia, úgy jelentéktelenednek el ezek. "Ezzel teljesen egyetértett vendégem is" - tette hozzá Tom Lantos.

Tom Lantos beszélt arról is, hogy az oroszok kísérletet tesznek új "fegyverükön", az olajon és a földgázon keresztül Európa, legfőképp Közép-Európa befolyásolására, emiatt nagyon aggódnak Washingtonban. Ez sokkal inkább a térséget érintő probléma, mint magyar-orosz kérdés. "Nagyon hálásak vagyunk a magyarországi Nabucco-fejleményekért, amely megnyugtat minket" - mondta Tom Lantos.

Beszélt arról is, hogy Magyaroszág versenyképessége csökkent, a bérek magasabbak lettek, emiatt lankadt a befektetők lelkesedése. Szerinte az a legnagyobb problémája Magyarországnak, hogy a rendszerváltást követő óriási befektetési hullám idővel megcsappant. Viszonylag magas bérek és kevésbé versenyképes környezet mellett a befeketők most olyan országok felé fordulnak, ahol a magyarnál nagyobb előnyökhöz juthatnak. A mai problémák a kezdeti hihetelen sikerek megismételhetetlenségéből fakadnak. Magyarország közepes jövedelmű, középszinten teljesítő ország, ahhoz a 15 évvel korábbi önmagához képest, amikor alacsonyak voltak a bérek és nagyobb volt a versenyképessége.

Az ország megítéléséről úgy vélekedett, hogy az amerikaiak keveset tudnak Magyarországról, mert jobban izgatja őket Kína, India, Irak, Irán vagy akár Ororszország és az Európai Unió.

Az Európai Unióról szólva Lantos azt mondta: újraírhatók az amerikai és európai kapcsolatok, a nemrég Washingtonban járt Nicolas Sarkozyről kiderült: remek politikus, akárcsak Angela Merkel és az ő irányításuk alatt a transzatlanti kapcsolatok új szakaszba léphetnek- hangsúlyozta a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!