Friss hírek

2007.11.28. 12:57

Támogatja Kákosy Csaba miniszteri kinevezését a gazdasági bizottság

<p>Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága támogatja Kákosy Csaba kinevezését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére. A miniszterjelölt szerint szembe kell nézni azzal, hogy az elmúlt években romlott Magyarország versenyképessége, amely együtt járt az országgal szembeni bizalom csökkenésével. A miniszterjelölt reményei szerint a gazdaság túl van a mélyponton, és egy felfelé ívelő pályára állt. Jövőre 3 százalék körüli, 2009-re pedig egy még magasabb gazdasági növekedéssel számol a kormány.</p>


Nem kell pánikba esni a gazdasági növekedés lassulása miatt, nem szabad letérni a reformok útjáról - fogalmazott a miniszterjelölt. Kákosy Csaba szerint megtorpant az unió átlagához való felzárkózás, amelyet elsősorban a termelékenység segített, de egy alacsony foglalkoztatottság mellett jött létre. Azzal a problémával is meg kell küzdeni, hogy jelenleg alacsony a vállalatok beruházási hajlandósága - mondta a miniszterjelölt. A leendő tárcavezető kiemelte, hogy egy uniós felmérés szerint Magyarországon 57 százalékos a digitális írástudatlanság. Ezen javítani kell - tette hozzá.

A miniszterjelölt a teendők közül kiemelte, hogy tovább kell integrálni a hazai cégeket a nemzetközi gazdasági életbe. A magyar középvállalatok felső szegmense szerinte kinőtte a hazai piacot, számukra új, külföldi lehetőségeket kell teremteni a növekedéshez. Ehhez pedig aktív, néha agresszív gazdasági diplomáciai lépésekre lesz szükség, különösen a közép-kelet-európai régióban és a Balkánon - mondta Kákosy Csaba

"Hiszek a MÁV-ban" - jelentette ki a miniszterjelölt a meghallgatásán. Szerinte lehet korszerű vasúti szolgáltatást nyújtani, amelyet apró lépésekkel kell elkezdeni. Például úgy, hogy legyen WC-papír a szerelvények mellékhelyiségeiben. Nem akar egymással versengő szolgáltatásokat, el kell dönteni, hogy egy adott szakaszon a busz vagy a vasút az alkalmasabb megoldás. A miniszterjelölt közölte: jövőre elindítják a Volán-társaságok privatizációját.

A bizottság ellenzéki képviselői Kákosy Csaba vezetői tapasztalatát hiányolták, a beszámolóját pedig "diákköri dolgozatnak" és "szemináriumi prezentációnak" minősítették. A testület kormánypárti tagjai védelmükbe vették a miniszterjelöltet, mondván, hogy a bizottság még nem határozta meg, hogy pontosan mit vár el a gazdasági tárcától, és hogy még nem volt olyan tárcavezető, akit megfelelőnek tartottak volna az éppen ellenzéki képviselők.

A gazdasági bizottság végül 15 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett támogatta Kákosy Csaba miniszteri kinevezését.

Az SZDSZ múlt héten javasolta Kóka János utódjául Kákosy Csabát. A miniszterjelölt 2004 óta a GKM kabinetfőnöke. Minisztériumi megbízatása előtt a CIB Banknál és a Magyar Nemzeti Banknál, illetve a párizsi magyar OECD-képviseleten dolgozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!