Friss hírek

2007.11.08. 12:42

Pokorni: még decemberben ki kell hirdetni a népszavazást

<p>A Fidesz arra kéri az Országos Választási Irodát, hogy három héten belül ellenőrizze a párt népszavazási kezdeményezéseire összegyűjtött aláírásokat. A törvény értelmében erre 40 nap áll rendelkezésre, de a legnagyobb ellenzéki párt szerint semmilyen szakmai érv nem szól amellett, hogy ne lehetne ezt hamarabb elvégezni. Ha három héten belül megtörténik az ellenőrzés, az Országos Választási Bizottság még a hónap végéig dönteni tud a népszavazásról, az Országgyűlés elnöke pedig még decemberben kihirdetheti a referendumot - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.</p>

Az ellenzéki politikus szerint korábban, hasonló számú aláírás esetén volt példa arra, hogy a törvényes határidő lejára előtt elvégezték az ellenőrzést, ezért most sem lehet akadálya ennek. A tandíjra, a vizitdíjra és a kórházi napidíjra vonatkozó fideszes kérdésekben 48 óra alatt összesen több mint 321 ezer támogató aláírás gyűlt össze. Ezekből egy számítógép véletlenszerűen kiválaszt 5-5-5 százalékot - azaz kérdésenként 16 ezer aláírást - ezt fogja tételesen ellenőrizni az OVI. Ha a hónap végéig ennek alapján mégsem születik meg az OVB döntés, az arra enged következtetni, hogy a kormány megint abban mesterkedik, hogy elodázza a népszavazást - közölte Pokorni Zoltán. Korábban ugyanis volt rá példa, hogy a kormány megengedhetetlen eszközökkel próbálta összezavarni a köztisztviselőket, és lejáratni a népszavazás intézményét. A kormánypárt népszavazástól való félelmében eszközzé silányította az OVB-t, amely nem egyszer szembeszállt az Alkotmánybíróság döntésével is - emlékezte! tett a Fidesz alelnöke.

A Medián szerdán közzétett, alacsony népszavazási hajlandóságot mutató felmérése kapcsán Pokorni elmondta: a Fidesz abban bízik, hogy a jelenlegi 39 százalékos részvételi kedv a 2008-as népszavazásig "jelentős mértékben" nőni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!