Friss hírek

2007.11.15. 11:38

Pert nyert Magyarország kukoricaügyben Brüsszellel szemben

<p>Jogtalanul szigorította meg az Európai Bizottság (EB) a kukorica felvásárlási feltételeit tavaly - állapítja meg az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében. Ezzel elfogadta Magyarország érvelését, amely szerint, mivel nem időben született meg az intervenciót módosító rendelkezés, az EB megsértette a gazdák jogos bizalmát.</p>

Az EB tavaly október 18-án a megszigorította a minőségi követelményeket és a kukorica fajsúlyára vonatkozó új követelményt írt elő. Arra hivatkozott, hogy figyelembe veszi az intervenció rendszerében a bizonyos gabonafélék hosszú ideig tartó tárolásával és a tárolásnak a termékek minőségére gyakorolt hatásával összefüggésben kialakult új helyzetet. A rendeletet a 2006. tavaszán elvetett, 2006 őszén betakarított kukoricára is alkalmazni kellene - ám, állapítja meg az EU elsőfokú bírósága, a fajsúlyra vonatkozó követelményt a gazdák már nem tudták befolyásolni. Így ők hátrányos helyzetbe kerültek, "az EB megsértette a termelők jogos bizalmát".

A Bíróság elutasítja az EB rendeletének azt a részét, is amely szerint az új fajsúlykövetelménnyel a kukorica ellenállóbb lenne a minőségromlással szemben.

Végül a bíróság szerint az EB nem tudta alátámasztani azt az érvét sem, hogy a fajsúly befolyásolja a kukorica tápértékét, sőt, a Bírósághoz benyújtott iratok éppenséggel még ellent is mondanak ennek az állításnak. Ezért megsemmisíti a fajsúlykövetelményre vonatkozó rendelkezéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!