Friss hírek

2007.11.17. 17:30

Mégis megtartották az illegális tüntetést a Batthyány-örökmécsesnél

<p>Megtartotta demonstrációját a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Batthyány-örökmécsesnél Budapesten, bár a rendezvényt előzetesen nem jelentették be a rendőrségen. A Hold utca és a Báthory utca kereszteződésénél lévő emlékműnél délután négy után körülbelül 50 demonstráló és szimptizáns gyűlt össze.</p>

A térbe torkolló utcákban csapatszállító kocsik, rendőrautók állnak, a közelben összesen csaknem száz rendőr gyűlt össze. A szónonok azt mondták: a korábbi strasbourghi emberi jogi bírósági döntés alapján a szombati egy spontán gyűlés, válaszul arra, hogy két nappal ezelőtt Szolnokon a rendőrség - szerintük - törvénytelenül lépett fel a Gyurcsány Ferenc távozását követelők ellen.

A rendőrök nem sokkal délután öt után távozásra szólították fel a tüntetőket, mivel a rendezvényt nem jelentették be. A hatóságok az Arany János utca felé akarták terelni az embereket, de ők nem akarták elhagyni a teret. Szombat délután fél hatig nem volt tömegoszlatás a helyszínen. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az egyenruhások igazoltatják a tüntetőket, és van, akit bevisznek, köztük Gonda Lászlót, a szombati rendezvény egyik szónokát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság már pénteken jelezte: ha a be nem jelentett tüntetést elkezdik a Batthyány-örökmécsesnél, feloszlatják a rendezvényt. A strassbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság korábbi döntése értelmében politikai döntésre adandó azonnali válaszként lehet bejelentés nélkül, spontán, békés módon, mások jogait nem sértve demonstrálni - erre hivatkoztak most a tüntetők. A döntésre hivatkozás a rendőrség közlése szerint azonban nem jogalap arra, hogy hetekre előre szervezzen valaki be nem jelentett demonstrációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!