Friss hírek

2007.11.28. 13:51

Magyarország a 36. legélhetőbb ország a világon

<p>Magyarország a 36. legélhetőbb ország a világon - áll az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentésében. A lista élén Izland áll, a rangsor végén, a 177. helyen Sierra Leone helyezkedik el.</p>

A sorrendet különféle 2005-ös adatok, mint például a várható élettartam, az írástudás, beiskolázottság és az életszínvonal állították össze. Magyarország a tavalyi sorrendhez képest két helyet javítva 36. Közvetlenül előttünk Katar, mögöttünk Lengyelország áll. Az adatok szerint Magyarországon 2005-ben a születéskor várható élettartam 72,9 év, ez több mint 4 évvel magasabb, mint a kelet-közép-európai és volt szovjet tagállamok közös átlaga, de a gazdaságilag legfejlettebb államokétól 6,5 évvel elmarad. Az éllovas Izlandon 81,5 év volt két éve a várható élettartam, a legmagasabb Japánban 82,3 esztendő.

Az életszínvonal Izlandon kétszer, a kategóriában győztes Luxemburgban háromszor magasabb, mint Magyarországon. A kelet-közép-európai régió átlagához képest Magyarországon kétszer magasabb, a gazdaságilag fejlett országokhoz képest feleakkora az életszínvonal mutató.

Az összesített rangsorban Magyarország szomszédai közül Ausztria 15., Szlovákia 42., Ukrajna 76., Románia 60., Horvátország 47., Szlovénia 27.

Az uniós tagországok közül Írország (5.) áll a legjobb helyen, Románia a legrosszabbon (60.).

17 ENSZ-tagországot (köztük az azóta szétvált Szerbiát, Montenegrót, illetve Afganisztánt, Irakot vagy Szomáliát) nem tudtak rangsorolni, az adatok hiányossága miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!