Friss hírek

2007.11.30. 16:39

Egységes önkormányzati tiltakozás a kormányzati tervek ellen

<p>Összesen hét önkormányzati szervezet - köztük a Molnár Gyula szocialista, Wekler Ferenc szabad demokrata és Kósa Lajos fideszes politikus által vezetett érdekképviselet - tiltakozik a kormány 2008-ra tervezett önkormányzati béremelésével kapcsolatban. A szervezetek szerint a jövő évi költségvetésben nincs meg az ajánlott 5 százalékos béremelés fedezete, így ez az önkormányzatok helyzetét ronthatja tovább - jelentette ki pénteken Budapesten Kósa Lajos Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.</p>

A fideszes városvezető emlékeztetett: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács előtt eredetileg a kabinet 4 százalékos béremelésre tett ajánlatot és erre el is különített céltartalékként 40 milliárd forintot. A tárgyalások idején azonban 5 százalékos béremelésről állapodtak meg, de a kormány nem emelt a 40 milliárd forintos kereten. Éppen ezért a hét szervezet egyike sem írta alát a megállapodást a kormánnyal és az önkormányzati dolgozók szakszervezeteivel.

Kósa Lajos pénteken hangsúlyozta: nem látják, hogy a 40 milliárd forint elég lenne az 5 százalékos bérfejlesztésre, így a fennmaradó 10-12 milliárd forintot, valamint a kötelező pótlékok emelkedésének ugyanekkora terheit a településeknek kellene előteremteniük. Csakhogy Kósa Lajos szerint ez az önkormányzatok jelenleg is feszített helyzetében tulajdonképpen lehetetlen.

Debrecen polgármestere úgy véli: egyes településeknek jövőre választaniuk kell, hogy bért emelnek, vagy például iskolát üzemeltetnek.

Kósa Lajos hozzátette: az önkormányzatok képviselői nem tudnak sztrájkolni, azonban a megállapodás hiánya "felégetheti a kormány és az önkormányzatok közötti együttműködés feltételeinek utolsó pallóit is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!