Friss hírek

2007.11.30. 20:14

Dávid Ibolya: Mellébeszél a 4 parlamenti párt elnöke, ahelyett, hogy nyilatkoznának

<p>Mellébeszél 4 parlamenti párt elnöke, ahelyett, hogy aláírná a Gripen ügyben kezdeményezett nyilatkozatot. Ezt Dávid Ibolya, az MDF elnöke mondta a Független Hírügynökségnek azután, hogy az MSZP és az SZDSZ elutasította a "politikai tanúvallomás" aláírását, és a Fidesz is csak azt ígérte: Orbán Viktor pártelnök nem, de Pokorni Zoltán alelnök szignálja majd a nyilatkozatot.</p>

Dávid Ibolya elmondta: Két dolgot kért a parlamenti pártok elnökeitől: nyilatkozzanak, hogy nem kaptak támogatást a Gripenek beszerzéséért, valamint vállalják, ha kiderül pártjuk mégis belekeveredett a korrupciós ügybe, lemondanak pártelnöki pozíciójukról. Az MDF elnöke szerint, aki elsőként írta alá a "tanúvallomást", azért lenne fontos megtenni ezt a nyilatkozatot, mert a pártoknak egységesen kellene fellépnie a Magyarország jó hírnevét ért vádakkal szemben.

Az MDF elnöke szerint ezt a nyilatkozatot nem másnak, hanem a pártelnököknek kell megtenniük, mivel ők a felelősek pártjukért. Épp ezért cinikus kitételnek tartja azt, hogy a Fidesz nevében Pokorni Zoltán alelnök vállalja a "tanúvallomás" aláírását, és azt is, hogy ha kell lemond pártelnöki tisztéről. Dávid Ibolya szerint ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor pártelnök nem vállalja a felelősséget pártjáért és egykori elnökéért sem - a svéd vadászgépek beszerzésének idején, 2001 őszén Pokorni Zoltán volt a Fidesz elnöke.

Az MDF által kezdeményezett "politikai tanúvallomást az MSZP azzal utasította el, hogy az MDF PR akciója, az SZDSZ szerint pedig az ügy az igazságszolgáltatásra tartozik.

A New York Times a múlt héten arról írt egy CIA-tanulmányra hivatkozva, hogy befolyásos politikai pártok dollármilliókat kaphattak Magyarországon és Csehországban a Gripen vadászrepülőgépek megvásárlásáról szóló szerződések megkötése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!