Friss hírek

2007.11.17. 17:04

Banglades: már több mint 1700 halottja van az ítéletidőnek

<p>A legfrissebb hivatalos adatok szerint már több mint 1700 halottja van Bangladesben a Szidr ciklonnak - jelentette be szombaton a kormány katasztrófavédelmi hivatala. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nőhet. Az előrejelzések szerint a hétvégi esőzések miatt áradás is fenyeget.</p>

A következő napokban még több ezer halottat találhatnak - közölte a kormány katasztrófavédelmi hivatalának helyettes vezetője az AFP francia hírügynökséggel. A tisztviselő elmondta, hogy több távoli, nehezen elérhető helyről még nem érkezett információ arról, mekkora volt a pusztítás.

Az ország infrastruktúrája súlyos károkat szenvedett Szidr pusztításától. A legtöbb helyen szünetel az áramszolgáltatás, az utak járhatatlanná váltak, és a telefonvonalak sem működnek. Gondokat okozhat még, hogy tönkrement a rizstermés, amit decemberben gyűjtöttek volna be.

A vihar az ország partvidékén okozta a legnagyobb károkat. A Vöröskereszt szóvivője elmondta, hogy a tengerpartok mentén élő kétmillió emberből nagyjából hatszázezren voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. A kormány adatai szerint több millióan váltak hajléktalanná az egész országban.

Tovább ronthatja a helyezet a hegyekben hulló csapadék, ami a hétvégén megemelheti a folyók vízszintjét, és áradásokat okozhat a ciklon pusztításának kitett területeken.

A 220-240 kilométeres óránkénti sebességgel érkező Szidr ciklon csütörtökön söpört végig az ország déli tengerparti vidékein, egymás után pusztítva el a falvakat. Szemtanúk szerint bádog háztetők, sőt egész bambuszházak is röpködtek a levegőben. Sok embert a repdeső tárgyak öltek meg.

Szakértők szerint a Szidr hasonló erejű volt az 1991-es viharhoz, amely szökőárt okozott, és 138 ezer ember életét követelte. Egy 1970-es ciklon idején félmillió ember halt meg Bangladesben, amely a világ egyik legszegényebb országa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!