Friss hírek

2007.11.04. 07:37

A pakisztáni szükségállapot nem megoldás Bhutto szerint

<p>A Pakisztánban tegnap bevezetett szükségállapot csak a terroristákat bátorítja, ráadásul az emberek tiltakozni fognak ellene - mondta Benazir Bhutto ellenzéki politikus vasárnap.</p>


Bhutto szerint a kormány befolyása folyamatosan csökken, és a pakisztáni válság valószínűleg mélyülni fog. A korábban miniszterelnöki tisztet is betöltő politikus felszólította Pervez Musarraf elnököt, hogy tartsa tiszteletben az alkotmányt.

Musarraf szombaton rendelte el a szükségállapot bevezetését Pakisztánban, a kormányépületeket körbezárta a hadsereg, a városok fő csomópontjain ellenőrzőpontokat állítottak fel. A közép-ázsiai országban egy időre szüneteltek a televízióadások és a telefonszolgáltatás is.

Az intézkedést az iszlamista szélsőségesek elleni küzdelemmel indokolta a puccsal hatalomra jutott Musarraf. A rendelet szövege szerint az utóbbi időben megerősödött a szélsőségesek aktivitása, és több terrorista cselekményt hajtottak végre az országban, miközben a bírói testület néhány tagja a végrehajtó és a törvényhozó hatalom ellen dolgozik. A szöveg szerint ezzel gyengítik a terrorizmus ellen küzdő kormányt, és nehezítik a helyzet megoldását.

A rendelet szerint a helyzet odáig jutott, hogy nem lehet az alkotmány szerint kormányozni az országot, mert az alaptörvény nem ad megoldást a szituációra, így csak rendkívüli intézkedések segíthetnek.

Ausztrália és Kína aggodalmát fejezte ki, az Egyesült Államok "csalódottságának" adott hangot a pakisztáni szükségállapot bevezetése miatt. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szombaton azt mondta, Washington a történtek ellenére sem függeszti fel a Pakisztánnak szánt katonai segélyek folyósítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!