Friss hírek

2007.11.20. 10:51

10 éve a New York-i tőzsdén a Magyar Telekom

<p>Egy napig magyar zászló lengett a New York-i tőzsde épületén, és helyi idő szerint hétfőn délután 4 órakor Thilo Kusch, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese szólaltatta meg a kereskedés végét jelző csengőt. A Magyar Telekom ezen a napon ünnepelte, hogy részvényeit tíz évvel ezelőtt vezették be a New York-i tőzsdére. A Magyar Telekom azóta is az egyetlen magyar cég, amely a világ legnagyobb dollár elszámolású tőzsdéjén jelen van.</p>

New Yorkban hétfőn ünnepelte a Magyar Telekom, hogy részvényeit tíz évvel ezelőtt, 1997. november 14-én vezette be a New York-i és a Budapesti tőzsdére. A cég vezetői ebből az alkalomból látványos külsőségek között ajándékokat vettek át a New York Stock Exchange (NYSE) képviselőjétől. A cég képviselői a Wall Street-en találkoztak a legnagyobb befektetők képviselőivel.

Délután Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes és Förhecz Krisztina, a cég befektetői kapcsolatokért felelős képviselője tájékoztatták a sajtót a cég jelenéről és jövőjéről. Helyi idő szerint délután négy órakor, a tőzsde hivatalos munkanapjának végeztével, Thilo Kusch szólaltatta meg a kereskedés végét jelző csengőt. A szimbolikus aktus kitüntetésnek számít a NYSE-n.

A Magyar Telekom elődje, a Matáv volt az első régiónkból, amely üzletelésre bocsátotta papírjait a Wall Street-en; a Deutsche Telekom csoport egyetlen tagja, amely ma is jelen van a New York-i Értéktőzsdén. Thilo Kusch a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a New York-i tőzsdére való bevezetés legnagyobb előnye az, hogy a forgalom az amerikai befektetők megítélését tükrözi. Az NYSE-n szerepelni bizalmat sugároz és emeli a cég ázsióját. A Magyar Telekom részvényeinek csaknem negyven százaléka ma amerikai befektetők kezében van.

Förhecz Krisztina szerint a New York-i tőzsdén való jelenlét a magyar kisbefektetők érdekét is szolgálja. Az amerikai előírások sokkal szigorúbbak, lényegesen több információ nyilvánosságát írják elő, mint a hazai szabályok. Ezért a Magyar Telekom részvényeibe fektetni sokkal biztonságosabb.

Thilo Kusch közölte, a Magyar Telekom új vezetése a jövőben nem a hagyományos hangátviteli szolgáltatásokra, hanem az új, növekedő információs technológiai területekre koncentrál.

A Magyar Telekom ma Magyarországon az IT technológiákban a három piacvezető cég közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!