Friss hírek

2007.10.15. 18:24

Újabb sugárzó vagonokat fordítottak vissza az ukránok Záhonynál

<p>Két sugárzó anyagot szállító vagont fordítottak vissza az ukrán határőrök hétfő délután Záhonynál. A cirkónium-szállítmány Ausztria felől érkezett Magyarországra és Ukrajnán keresztül Fehéroroszországba tartott. A katasztrófavédelem folyamatosan méréseket végez, a sugárzás az egészségügyi határérték alatt van, a lakosság nincs veszélyben - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.</p>

A szerelvény 30 vagonból állt, ebből kettőben szállítottak radioaktív cirkóniumot. A záhonyi sugárkapu azonban bejelzett, mire az ukránok visszafordították a két vagont. Jelenleg a záhonyi MÁV Cargo telepen áll - mondta el Dobson Tibor. A katasztrófavédelem folyamatosan méri a sugárzást, az eredmények azt mutatják, hogy az értékek az egészségügyi határérték alatt vannak, egy méterre a vagonoktól pedig már normál háttérsugárzást mértek, így veszélyt nem jelent a környezetre - tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

A cirkónium a homokhoz hasonló állagú anyag, egyebek között csempegyártáshoz és ékszerkészítéshez használják.

Július végén hasonló eset történt, akkor Csapnál lépett volna át egy cirkóniumos vagon, ám az ukránok visszafordították. Néhány nappal később a vagont visszaküldték indulási helyére, Szlovéniába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!