Friss hírek

2007.10.30. 21:05

MAGYAR BUSZBALESET AUSZTRIÁBAN - még nincs döntés a többi sérült hazaszállításáról

<p>Egyelőre nem biztos, hogy hazajöhet az a férfi, akit az osztrák buszbaleset óta a fiával együtt a klagenfurti kórházban ápolnak. Németh Krisztina, bécsi főkonzul a Független Hírügynökségnek elmondta: az időközben helyszínre érkezett magyar orvosok előbb konzultálnak osztrák kollégáikkal a beteg férfi állapotáról, és csak azután döntenek arról, hogy útnak lehet-e indítani a sérültet. Mivel a fiú könnyebb sérüléseket szenvedett, már nem szorul kórházi kezelésre, de mivel édesanyja a buszbaleset halálos áldozatai között volt, az apjával marad, akinek a felesége elvesztését is fel kell dolgoznia - mondta a főkonzul.</p>

Kedd reggel hat pszichológus indult útnak Magyarországról, hogy segítsenek feldolgozni a történteket annak a nyolc sérültnek, akik még kórházban fekszenek. Töttös Györgyi, a Krízis Intervenciós Team tagja a Független Hírügynökségnek elmondta: az egyik grazi kórházban három fiatallal beszélt, akik könnyebb sérüléseket szereztek. Elmondása szerint mindhármójukat családtagok bátorítják, ezért a körülményekhez képest jó lelki állapotban vannak. A remény, hogy hamarosan hazajutnak, minden beteg hangulatán sokat javít, de az, hogy a baleset hosszú távon kihat-e a későbbiekre, még nem lehet tudni - mondta. A történteket mindenki egyedien dolgozza fel, az pedig, hogy ki milyen "túlélési stratégiát" választ, főleg annak a függvénye, hogy történt-e vele korábban hasonló trauma vagy baleset. Az is sokat számít, hogy milyen szociális háló veszi körül, tehát gondoskodik-e róla a családja és vannak-e barátai - tette hozzá a szakember.

A grazi baleseti kórházból szerdán valószínűleg hazamehet a 3 ott fekvő beteg, de az osztrák orvosok szerint ketten Magyarországon továbbra is kórházi ellátásra szorulnak. A grazi területi klinikán is három embert ápolnak, köztük egy gerincsérültet, aki egyelőre nincs szállítható állapotban.

A baleset hétfőn hajnali 3 óra körül történt. A busz egy alagút után a leállósávra hajtott, majd a beton terelő megdobta és beleborult az árokba, ahol 50 métert csúszott, mire megállt. Két nő, egy 38 és egy 29 éves, illetve egy 28 éves férfi meghaltak, négyen súlyosan megsérültek. A focirajongókat szállító busz Milánóból, egy futballmeccsről tartott haza Magyarországra, amikor a baleset megtörtént Graz közelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!