Friss hírek

2007.10.03. 17:58

Az Európai Szocialisták készülnek meghosszabbítani a szlovák kormányfő pártjának felfüggesztését

<p>Az Európai Szocialista Párt (PSE) nem szünteti meg a szlovák kormányfő, Robert Fico vezette Smer párt tagságának felfüggesztését, jelentette be a PSE szerdán. Az indoklás szerint ugyanis Fico pártja "nem irtotta ki a kormányból a szélsőséget".</p>

Az Európai Szocialista Párt az Európai Parlament szocialista, szociáldemokrata és munkáspárti képviselőit tömöríti. Vezetője a dán Poul Nyrup Rasmussen. A szlovák szociáldemokrata Smer párt tagságáról csütörtökön lesz szó Brüsszelben.

Az európai szocialisták 2006 októberében függesztették fel a Smer tagságát, mivel a szlovák párt koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párttal és a nacionalista Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota magyarellenes és antiszemita kirohanásairól ismert.

"A politikai alapelvek rendkívül fontosak. Egy szocialista párt nem állhat semmilyen viszonyban rasszistákkal vagy szélsőségesekkel" - jelentette ki szerdán az európai szocialisták szóvivője.

A Smer tagságának felfüggesztése fél évre szólt, egyszer már meghosszabbították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!