Foci vb 2022

2022.12.11. 09:26

Aki eddig utálta, az is megsajnálta a keservesen zokogó Cristiano Ronaldót

Valószínűleg mindenki agyába örökre beleég az a képsor, amikor a hétszeres Aranylabdás Cristiano Ronaldo zokogva tűnik el a dohai Al-Thumama Stadion öltözőfolyosóján. Minden idők egyik legjobb játékosa és zseniális focistája soha többet nem lehet világbajnok. Ezt szinte biztosan ki lehet jelenteni. Lantos Gábor helyszíni jelentése Katarból.

ÉM

Ronaldo sírva borult a földre a vesztes meccs után

Fotó: AFP

Portugália kiesésével egy újabb olyan csapat távozik Katarból, amelyben potenciáisan benne volt a világbajnoki döntő megvívásának lehetősége. Az európai együttes távozásával Cristiano Ronaldo is lelépett a labdarúgó-világbajnokságok színpadáról. Mégpedig úgy, hogy nemhogy vb-aranyat nem nyert, hanem döntőt sem játszott soha. 

Mindez valahol felfoghatatlan, mint ahogyan az is, hogy a szerény képességű Marokkó a legjobb négy közé jutott a katari világbajnokságon. Ez egyfelöl sporttörténelem, de a további hozsannától eltekintenék. Aki ugyanis képes élvezni egy-egy marokkói meccset, azt az igazi mazochisták körébe kell sorolni. A nézhetetlen futball, a szinte nullával egyenlő támadójáték a sportág halálához vezet. Hosszú távon erre ugyanis nemhogy milliók, de senki sem lesz kíváncsi.

Térjünk akkor vissza a portugál csapathoz, amelynek kapusa döntő érdemeket szerzett abban, hogy most Marokkó várja az elődöntőt. Diogo Costa ugyanis a meccs egyetlen gólja előtti pillanatban olyan borzalmasan jött ki a kapuból, hogy a vele szemben magasra ugró Juszef en-Nesziri gyakorlatilag átugrotta őt és a kapuba fejelt. Ezen a szinten ennyire nagyot nem lehet hibázni. Továbbá totálisan értheteten volt, hogy ezek után mit akart játszani a portuál csapat. A hatalmas, drabális marokkói védőfal előtti tili-toli, az ezerpasszos játék a spanyoloknak sem ment, akkor miért gondolta a portugál csapat, hogy ez lesz az üdvözítő megoldás?

Egy hatalmas klasszis búcsúja 

A megváltást a második félidőben becserélt Cristiano Ronaldótól várták, de ez most nem jött össze, mert már a pályára lépésének pillanatában akkora volt rajta a nyomás, hogy az szinte elképzelhetetlen. A svájci csapat ellen brillírozó és mesterhármast szerző Ramos ezúttal nem tudta megismételni az akkori teljesítményét, Ronaldo pedig már nem volt képes egyetlen gól megszerzésére sem. Jellemző a helyzetre, hogy a portugálok közül a 39 éves Pepe fejese jelentette a legnagyobb gólveszélyt, de ez is kimaradt. 

Természetesen a portugálok kiesése után elszabadultak az indulatok az ibériai országban. Ronaldo nővére, Elma Aveiro Instagram oldalán fogalmazott meg kemény üzenetet. "Ezzel a kieséssel megöltétek Portugáliát, megöltétek az országot, az egész nemzetet" - ezt írta. Aztán következett Ronaldo felesége, ő sem akart kimaradni a jóból. Georgina Rodríguez a portugálok szövetségi kapitányának ment neki, szerinte ugyanis óriási hiba volt Ronaldót a kispadra ültetni.
Ma az edző nagyon rosszul döntött. Ráadásul az az edző, akit te nagyon tisztelsz és szeretsz" - ezzel Ronaldo felsége arra utalt, milyen jó (volt?) a kapcsolat a portugál tréner és a sztárjátékos között. Georgina Rodríguez azzal folytatta, hogy Fernando Santos nem becsülte meg eléggé a világ legjobb játékosát és tiszteletlenül bánt vele. 

Természetesen most mindenki azt találgatja, hogy mi lesz Ronaldo további sorsa. Ne feledjük, hogy a portugál játékos jelenleg munkanélküli, miután az angol Manchester United kirúgta őt. A találgatások tovább folytatódnak, hogy egykori klubjában, a Sportingban, vagy valóban Szaúd-Arábában folytatja-e pályafutását. 

Ugyanakkor a válogatott színekben egyáltalán nem biztos, hogy látjuk őt még játszani, bár fizikuma alapán a 2024-es Európa-bajnokságon talán még pályára léphetne. 

Azzal, hogy Marokkó ellen pályára lépett, 196. alkalommal játszott a portugál válogatottban. Ezzel beállította a kuvaiti Bader al-Mutava válogatottsági rekordját, aki szintén ennyiszer játszott hazája nemzeti csapatában.
A nemzetközi szaksajtó is azt emelte ki, hogy fájó volt a síró Ronaldót látni. A spanyol Marca című sportlap azt írta, hogy borzalmas látvány volt az öltözőfolyosón zokogó világsztár. Ehhez csatlakozott az olasz La Gazzetta Dello Sport is, amely szintén külön cikkben foglalkozott a világ legnépszerűbb sportolójának búcsújával. 

Ám az igazság az, hogy Cristiano Ronaldo a katari világbajnokságon nem játszott jól. Lőtt ugyan egy nagyon fontos gólt Ghána ellen, de cselekedetei inkább csak fokozták a válogatott körüli turbulenciát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!