Foci vb 2022

2022.11.20. 08:00

Íme az E-csoport: Costa Rica, Japán, Németország, Spanyolország

Az E-csoport a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság egyik leghevesebb küzdelmének ígérkezik, mivel mind a négy csapat képes komoly kihívás elé állítani a másikat, és elkerülni a kiesést.

Ferran Torres

Forrás: Shutterstock

A torna csoportköre izgalmas visszavágót hoz a 2010-es világbajnokság elődöntőjéből, Spanyolország és Németország között. Tizenkét évvel ezelőtt, Dél-Afrikában Carles Puyol erőfeszítései révén Spanyolország bejutott a johannesburgi döntőbe, és véget vetett a német reményeknek, és a sorozat végén Vicente del Bosque csapata a rangos trófeát emelhette a magasba. A nyitó szakaszban csatlakozik hozzájuk az Ázsia Kupa 2019-es döntőse, Japán és az interkontinentális rájátszás győztese, Costa Rica. Japán is úgy hiszi, hogy van esélye bejutni a kieséses szakaszba, hiszen az elmúlt öt alkalomból háromszor részese volt a világbajnokság 16-os mezőnyének. Costa Rica azzal szerezte meg az E-csoport utolsó kiadó helyét, hogy 1-0-ra legyőzte Új-Zélandot az interkontinentális rájátszásban, június 14-én.

Az E-csoport csapatai

Costa Rica

Costa Rica sorsát az interkontinentális rájátszás döntötte el, miután előtte csak negyedik lett az Amerikai zóna selejtezőjében. A nemzetközi veteránok, Keylor Navas és Bryan Ruiz vezetésével, Új-Zélandot 1-0-ra verték, az Arsenal korábbi támadójának, Joel Campbellnek a meccs 3. percében szerzett góljával. A támadó egység az, amelyben Costa Rica a legerősebb, de nem tudni, hogy van-e lehetőségük a pálya másik végén minőségi megoldásokra, vagyis, hogy távol tartsák a kapujuktól a labdát, illetve az erősebbnek tűnő válogatottakat, azok játékosait. Costa Rica vb-csúcsszereplése nyolc éve történt, akkor a negyedöntőig jutottak, és csak büntetőpárbajban estek ki Hollandiával szemben, ehhez hasonló szépség, aligha éri őket.

FIFA világranglista helyezés: 31.

Regionális helyezés: 3. (Amerika)

Világbajnoki részvétel (utolsó): 5 (Oroszország, 2018)

Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suarez (Kolumbia), 2021. július

Kulcsjátékosok: Bryan Ruiz (Alajuelense, Costa Rica), Joel Campbell (Leon, Mexikó), Celso Borges (Alajuelense, Costa Rica)

Japán

Japán válogatottja még soha nem jutott túl a világbajnokság nyolcaddöntőjén, de reménykednek abban, hogy az idei tornán ez sikerül, és ezúttal egy hosszabb vb-szereplésben lesz részünk. Nagyon sok tapasztalt játékos van a csapatukban, de vannak tehetséges fiatalok is, mint például a Real Sociedad szélsője, Takefusa Kubo. Ráadásul Japán büszkélkedhet Premier League-ben edződő játékosokkal, és világszerte sok szurkoló ismerheti már az Arsenal játékosát, Takehiro Tomiyasut és a Liverpool korábbi labdarúgóját, Takumi Minaminot is. Japán felkészülése a tornára jól sikerült, hiszen Ausztrália kihívására előzéssel válaszolt, és ezzel automatikusan kvalifikálta magát a vb-re. Azonban az kérdéses, hogy a szamurájok országa mennyire boldogul majd, amikor erősebb ellenféllel kerül szembe.

FIFA világranglista helyezés: 24.

Regionális helyezés: 2. (Ázsia)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 7 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Ázsia, B-csoport győztes (7 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség)

Szövetségi kapitány: Hajime Moriyasu (Japán), 2018. augusztus

Kulcsjátékosok: Takumi Minamino (Monaco, Franciaország), Takehiro Tomiyasu (Arsenal, Anglia), Maya Yoshida (Schalke, Németország)

Németország

Németország nagyon szeretné jóvátenni azt a rémálmot, ami a 2018-as világbajnokságon címvédőként történt velük (a csoportkörben elvéreztek), azok után, hogy csaknem két évtizedet követően először indulnak nagy tornán Joachim Löw nélkül. Löw, korábban Jurgen Klinsmann asszisztenseként dolgozott, – amikor a ,,Nationalelf” 2006-ban hazai pályán lejárta az elődöntőig vezető utat, – mielőtt megkezdte volna saját, 15 éves kapitányi korszakát. Ennek az időszaknak a csúcspontja az volt, amikor Németország megszerezte a negyedik világbajnoki címét, 2014-ben Brazíliában, az egyik mélypontjának pedig a tavalyi kiábrándító Európa-bajnoki szereplés számít. Löw búcsúját követően, egykori asszisztense, Hansi Flick egy izgalmas, új generációt vezet majd, akikkel szeretné jóvátenni az elmúlt időszak keserűségeit.

FIFA világranglista helyezés: 11.

Regionális helyezés: 9. (Európa)

Világbajnoki címek: 4

Világbajnoki szereplés (utolsó): 19 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Európa, J-csoport győztes (9 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség)

Szövetségi kapitány: Hansi Flick (Németország), 2021. július

Kulcsjátékosok: Joshua Kimmich (Bayern München, Németország), Kai Havertz (Chelsea, Anglia), Serge Gnabry (Bayern München, Németország)

Spanyolország

Spanyolország a katari vb-n tulajdonképpen átmeneti szakaszban van, ugyanis azt a sikert hajtja, amelyet legutóbb a 2010-es világbajnokságon ért el. Az olyan ,,jó kilátások” megjelenése, mint Pedri, Ferran Torres és Ansu Fati, reményt ígér a jövőre nézve, de még nem lehet tudni, hogy Spanyolország elég erős lesz-e ahhoz, hogy Katarban végig meneteljen. Az biztos, hogy a 2021-es Nemzetek Ligájában a fináléig jutott, és csak a Franciaország állította akadályt nem sikerült vennie – ami összességében jó jel. Luis Enrique szövetségi kapitány nem félt attól, hogy olyan nagy neveket dobjon ki csapatából, mint David de Gea, vagy Sergio Ramos, miközben a kreativitásra helyezi a hangsúlyt, és emiatt valószínűleg nagyon nehéz lesz Spanyolországot bárkinek is felülmúlnia.

FIFA világranglista helyezés: 7.

Regionális helyezés: 5. (Európa)

Világbajnoki címek: 1

Világbajnoki részvétel (utolsó): 15 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Európa, B-csoport győztes (6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség)

Szövetségi kapitány: Luis Enrique (Spanyolország), 2019. november

Kulcsjátékosok: Pedri (Barcelona, Spanyolország), Rodri (Manchester City, Anglia), Aymeric Laporte (Manchester City, Anglia)

A vb E-csoportjának menetrendje

November 23. (szerda), 14.00: Németország – Japán (Khalifa nemzetközi stadion, al-Rajján)

November 23. (szerda ), 17.00: Spanyolország – Costa Rica (Al Thumama stadion, Doha)

November 27. (vasárnap), 11.00: Japán – Costa Rica (Ahmad Bin Ali stadion, al-Rajján)

November 27. (vasárnap), 20.00: Spanyolország – Németország (Al Bayt stadion, al-Hor)

December 1. (csütörtök), 20.00: Japán – Spanyolország (Khalifa nemzetközi stadion, al-Rajján)

December 1. (csütörtök), 20.00: Costa Rica – Németország (Al Bayt stadion, al-Hor)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!