ERDON Országos hírek

2008.08.15. 13:28

Jön a külföldi tőke

<p>Az idén rekordnagyságú, 10 milliárd euró értékű közvetlen külföldi tőkeberuházás áramolhat Romániába - adja hírül pénteki számában a Ziarul Financiar című napilap.</p>

A gazdasági-pénzügyi újság a román jegybank adataira hivatkozva közli, hogy az idei első félévben a külföldi közvetlen beruházások értéke 5 milliárd euróhoz közelített, ami körülbelül 60 százalékkal több az előző év hat hónapjához viszonyítva. A lap becslése szerint a beruházások értéke az év végén elérheti akár a 10 milliárd eurót is, ha az esztendő második felében is megmarad az első hat hónapban tapasztalt befektetési kedv. Romániába tavaly 7 milliárd euró áramlott be külföldi tőkeberuházás révén, ami visszaesést jelentett 2006-hoz képest, amikor 9 milliárd eurót jegyeztek. Ez a kimagasló érték azonban főként a Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizációjának köszönhető, amelynek során az osztrák Erste Bank többségi részesedést szerzett a román pénzintézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!