ERDON Országos hírek

2008.08.14. 12:58

Csapás a demokráciára

<p>A demokráciára és az igazságszolgáltatásra mért csapásként értékeli a csütörtöki román sajtó azt, hogy egy nappal korábban a román képviselőház megakadályozta a korrupcióval gyanúsított volt kormánytagok elleni ügyészségi vizsgálatokat.</p>

A román képviselőháznak arról kellett döntenie, hogy engedélyezi-e az Adrian Nastase volt miniszterelnök és Miron Mitrea volt közlekedési miniszter elleni ügyészségi vizsgálat folytatását. A román parlament alsóháza elutasította az ügyészek kérését, így meghatározatlan időre felfüggesztik a két volt szociáldemokrata kormánytag - jelenleg képviselők - elleni vizsgálatokat.
A csütörtöki román lapok emlékeztetnek arra, hogy a volt kormányfő nevére több bűnügyi aktát nyitottak a korrupcióellenes ügyészek, így másik két vizsgálat sorsáról fog dönteni várhatóan szeptember közepén a román képviselőház.
Az Adevarul című napilap szerint augusztus 13. a román demokrácia egyik legsötétebb napjaként vonul be a történelembe. A lap kommentárjában megállapítja, hogy "a politikai cinkosság teljes megvetéssel győzedelmeskedett Románia EU-s partnerei és a közvélemény fölött".
A Ziua című napilap szerint Nastase és Mitrea "szögre akasztotta az igazságszolgáltatást", s megállapítja, hogy az Európai Parlament szocialista frakciója is bírálta a bukaresti törvényhozói testületet az igazságszolgáltatás ügyeibe való beavatkozás miatt.
A Cotidianul című napilap szerint a parlament döntése következtében a románok továbbra is másodrangú európai állampolgárok lesznek, ugyanis ilyen körülmények között kicsi az esélye annak, hogy jövő nyáron az EU lezárja a román igazságszolgáltatás megfigyelését.
A Gandul című napilap szerint "a mosópor-parlament kifehérítette és megtisztította" a két politikust. A Gardianul című napilap szerint a Szociáldemokrata Pátnak (PSD) új államfő-jelöltet kell keresnie a 2009-es választásig, mert a parlament döntése következtében a Nastase ellen megfogalmazott gyanúsításokat nem lehet tisztázni, így pedig a 2004-ben is államfőjelöltként induló volt kormányfő nem szállhat harcba - olvasható a Gardianulban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!