ERDON Országos hírek

2008.08.18. 15:45

39. Debreceni Virágkarnevál

<p>Virág, fiesta, sztárfellépők – ezt kínálja a Debreceni Virágkarnevál, amely már több mint száz éves múltra tekint vissza. Magyarország egyik legismertebb rendezvénye évről évre gazdag élményt nyújt.</p>

A szervezők minden korosztályra gondoltak: a gyerekeknek elsősorban a délelőtti kreatív gyerekjátszót és játékos műsorokat ajánlják, a fiatalokra és idősebbekre a külföldi és magyar művészeti csoportok Kossuth téri bemutatóin, illetve az esti koncerteken számítanak. Kihagyhatatlan nosztalgia bulinak ígérkezik a brit Matt Bianco csapat koncertje!

A Debreceni Virágkarneválnak évtizedek óta hagyományos útvonala van, a Petőfi tértől a Kossuth téren át a Nagyerdei Stadionig vonul végig a színpompás menet. A felvonuló kocsikon a lehető legfantáziadúsabb jelenetek elevenednek meg, csupa-csupa virágból, amelyhez akár 3 millió szálat is felhasználnak. A feldíszített kocsik mellett több hazai és külföldi művészeti csoport, tánccsoport, zenekar mutat be látványos produkciót. Néhány műfaj már elválaszthatatlan része a Virágkarneválnak, ilyenek például az olasz zászlóforgatók, akik mindig hatalmas népszerűségnek örvendnek.

Karnevál-történelem

A Debreceni Virágkarnevál immár több mint százéves múltra tekint vissza: a történetírók már 1905-ből is megemlítenek egy virágkorzót. A rendezvény ekkor még nem tartozott a városhoz, a patrícius polgárság nyaralóit és a kerítéseket maguk a tulajdonosok díszítették fel. Az első kocsi már akkor is a várost képviselte, egy ötösfogatból állt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés pedig kék búzavirág és sárga akác volt. A látványos kocsisorban 23 fogat haladt végig az útvonalon, a nézők pedig virágesővel üdvözölték a menetet. A zsűri szinte kivétel nélkül katonatisztekből állt. Sok év elteltével 1966-ban kezdetét vette a Virágkarnevál történetének második fejezete. Augusztus 20-án az alkotmány ünnepének tiszteletére megrendezték az első igazi Debreceni Virágkarnevált. A szervezők világraszóló eseményt terveztek, amely illeszkedik a már meglévő fesztiválok sorába. Néhány év múlva megjelentek a külföldi művészeti csoportok is.

Jegyek kaphatók

A Kölcsey Központban ünnepnapok kivételével minden nap 11–19.30 között (Debrecen, Hunyadi utca 1–3., +36 52/518 497); a Főnix Csarnokban hétköznap 10–18.00 és szombaton 10–14 óra között (Debrecen, Kassai u. 28., Tel: +36 52/505 397); az Apolló moziban minden nap 12.45–20.45 között (Debrecen, Miklós u. 1., +36 52/417 847); az Interticket országos hálózatában (www.interticket.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!