Életstílus

2017.09.11. 14:14

Késlekedés nélküli segítség

Magyarország - Azonnal kezelni kell a gyógyíthatatlan SM-betegeket.

Magyarország - Azonnal kezelni kell a gyógyíthatatlan SM-betegeket.

A betegség megállapítása után azonnal kezelni kell a sclerosis multiplexes betegeket ahhoz, hogy érdemben javítani lehessen az akár teljes fizikai és szellemi leépüléssel fenyegetett páciensek életkilátásain – hangzott el az Országos SM Napon Szolnokon.

– A diagnózis után késlekedés nélkül el kell indítani a kezelhető sclerosis multiplexes betegek terápiáját ahhoz, hogy meg lehessen előzni vagy legalább lassítani lehessen az agy és az idegrendszer visszafordíthatatlan károsodását – szögezte le dr. Bencsik Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense. A sclerosis multi­plex a központi idegrendszer – az epilepszia után – második leggyakoribb, fiatalkorban jelentkező gyógyíthatatlan betegsége. Tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM-betegek egy része mozgáskorlátozottá válik, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át viszonylag enyhébb tünetekkel együtt élhetnek a betegséggel.

Bencsik Krisztina elmondta: Magyarországon 8 ezer SM-beteg él, közülük a neurológiai osztályokon kialakított 32 SM centrumban 4 és fél­ezer beteget kezelnek. Ennek magyarázata, hogy jelenleg csak a hirtelen állapotrosszabbodásokkal sújtott, úgynevezett javuló-rosszabbodó kórformában vannak hatékony gyógyszerek.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!