Életstílus

2011.03.18. 15:38

Infarktushoz is vezethet a horkolás

<p>Egyebek mellett a horkolás veszélyeire hívja fel a figyelmet az Alvás világnapja alkalmából a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság. A társaság szerint szívinfarktust és stroke-ot, vagyis agyi infarktust is okozhat az éveken át tartó horkolás, amely az alvászavar egyik tünete lehet.</p>

Becslések szerint a népesség legalább egyharmada szenved álmatlanságban.

Korunk egyik népbetegsége az alvászavar, amelyet számtalan tényező okozhat, ilyen például a stressz, túlhajszolt életmód, munkahelyi vagy családi problémák, a nem megfelelő alvókörnyezet. A nem kényelmes fekhely, zaj, erős fény, horkolás mind-mind közrejátszanak a kialvatlanságban. A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság célja a különféle alvászavarok, alvásbetegségek kivizsgálása, az alvásbetegségek következményeinek, szövődményeinek megelőzése. A társaság bízik abban, hogy az Alvás világnapja jó alkalom eloszlatni a tévhiteket.

A társaság közleménye szerint sokan úgy gondolják, hogy a horkolás nem betegség, csupán amolyan "férfias dolog". Pedig a horkolás a légzésünk zavarának hallható figyelmeztetése. A tartósan fennálló szaggatott horkolás a garat elzáródását jelzi, amit kezelni kell, hiszen ha éveken keresztül tart, az szív- és agy érrendszeri betegségeket okozhat, akár magas vérnyomást, szívinfarktust és sztrókot is előidézhet.

Az alvászavarokkal küszködők Magyarországon öt alváslaboratóriumban, Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen kaphatnak segítséget. A laboratóriumokban megfigyelik a betegeket és így részletes kimutatást kapnak az agy tevékenységeiről, az esetleges problémákról, amelyek szakemberek segítségével kezelhetők.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!