Életstílus

2008.02.27. 12:08

Fizetésemelés: hogyan kérjük, mi a jó taktika?

<p>Sok cégnél évente egyszer egy&#160;egységes koncepciójú&#160;fizetésemelés formájában növelik a béreket. Ha ezen felül szeretnénk béremelést, nagyon jól meg kell gondolni, mikorra időzítjük a kérésünk tálalását, illetve mivel érvelünk.</p>

- Termelésirányítóként a mostani helyemen eltöltött három év után úgy gondolom, egy kis fizetésemelést megérdemelnék, annál is inkább, hogy a barátaim mind többet kapnak hasonló munkakörben. Nálunk nincs szakszervezet, a  munkaszerződésemben sincs szabályozva és a vezetés magától nem nagyon hozza szóba a témát. Nekem meg olyan kellemetlen, hogy bemenjek a főnökömhöz és kuncsorogjak - panaszolja B. Kálmán.

Ha maguktól nem adnak, akkor igenis kérni lehet/kell. És hozzá kell szoknunk ehhez az ilyen szituációhoz is, hiszen az önmenedzseléshez, pályafutásunk és anyagi megbecsülésünk szinten tartásához ez is hozzátartozik.

Általában a multiknál és a közigazgatási szférában, a nemzetközileg bevált rendszer, illetve törvényi előírások alapján évente egyszer vagy kétszer automatikusan, külön kérés nélkül kerül sor a jövedelmek indexálására, vagyis a statisztikailag kimutatott inflációs ráta 75-80%-nak megfelelő kiigazításra.

A cégek többsége évente egyszeri kiigazítást alkalmaz, általában január/február folyamán. A magyar nagyvállalatok is felismerték már a fentebb említett gyakorlat hasznosságát és szükségességét, de jó részük még csak most foglalkozik a bevezetésével. 

A harmadik csoportot a kis- és közepes vállalkozások jelentik (25-150 fő), ahol általában nincs kidolgozott humánpolitikai rendszer, a humán feladatokat pedig vagy az ügyvezető vagy valamely vezető társa látja el. Itt a leggyakoribb, hogy a jövedelemkorrekciót a munkavállalónak külön kell kérnie. Hogyan?

Várja meg, míg valamilyen sikernek a vezetőséggel együtt örülhet (pl. egy nagy új üzlet megkötése; egy régebbi projekt sikeres lezárása stb.) és idekapcsolhatja a saját eredményeit is. Érdemes kivárni a jó hangulatot, hiszen, ha van miből, akkor mindig adakozóbbak a munkáltatók... Ezután, javaslom, hogy – hasonlóan a multiknál rendszeresen alkalmazott „teljesítményértékelő beszélgetéshez” – kezdeményezzen ön egy értékelő megbeszélést az elmúlt egy évről és minősítse a saját munkáját, ugyanakkor kérje ki a főnökség véleményét is. Ennek kapcsán szóba kerülhet magának a cégnek a „teljesítménye”, vagyis mennyire elégedett ön a vállalattal, az ott uralkodó hangulattal, a szervezettséggel, hogyan lehetne jobbítani stb.

Miután megvan a kellemes hangulat és önnek hatásosan sikerült bemutatnia – lehetőleg konkrét adatokkal – a saját „értékpontjait”, eredményeit, fel lehet vetni, hogy „mennyire találja a vezetés jónak a munkáját?”. Amennyiben a válasz pozitív, akkor lehet arról beszélni, hogy „az elmúlt évi infláció” kissé visszavetette az ön reálbérét, és nagyon hálás lenne egy kis „kiigazításért”. Hiszen más cégeknél is így csinálják (hivatkozás másokra) és a vállalati eredmények is lehetővé teszik ezt (hivatkozás az eredményekre). Rögtön le kell szögezni, hogy nem vár azonnali választ, de szeretné megoldani a kérdést, tehát záros határidőn belül térjenek vissza rá.

Ne ragaszkodjék előre elhatározott számokhoz és mindig legyen kompromisszumkész! Hiszen a javadalmazási csomag több elemből áll, tehát lehet arról beszélni, hogy pl. kapjunk kevesebb fizetéskorrekciót és ennek kompenzálásaként a prémiumunkat vagy a jutalmunkat emeljék meg egy kicsit (pl. az eddigi 13. havi jutalom mellé kapjunk 14. havi jutalmat stb.). Általában egyébként a munkáltatók kedvezőbbnek ítélik, ha nem kell azonnal kifizetniük valamit, hanem majd csak a félév végén vagy valamikor később az év folyamán. Hasonlóan lehetséges, hogy fizetésemelés helyett a tömegközlekedéssel való bejárás, illetve saját gépkocsi használatának kiváltására kapjunk egy bármilyen kicsi céges autót, melynek költségeit a munkaadó fizeti. Könnyű belátni, hogy ez kedvezőbb lehet egy 10%-os fizetésemelésnél! Tehát javaslom, gondolkodjon azon, milyen egyéb jövedelem-összetevők vannak a cégnél és hogyan tudná jobban kihasználni annak egyes elemeit.

De kerülje el az alábbi hibákat:
1. ne kérjen állandóan vagy negyedévente fizetésemelést!
2. ne járjon rendszeresen a főnöke nyakára és „sírja el” a bánatát! 

3. ha rosszul megy a cégnek, akkor ne vesse fel a fizetésemelést, mert akár az állása is veszélyben foroghat!
4. ne legyen túlzó és maradjon a realitás talaján!

Forrás: Topjob


Kapcsolódó anyagok:
  • Leépítés: el kell-e hagyni a süllyedő hajót?
  • Tegeződjek vagy ne tegeződjek a munkahelyemen?
  • Mennyire megbízhatóak a bérekkel kapcsolatos felmérések?
  • Hol van a cég-hűség határa?
  • Váltsunk vagy barátkozzunk meg a szegénységgel?
  • Jövedelemalku - csak okosan
  • Testbeszéd a felvételi beszélgetésen
  • Hogyan keltsünk jó benyomást az állásinterjún
  • Jogaink elbocsátáskor
  • Hogyan viselkedjen a felvételi elbeszélgetésen?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!