Őslény

2021.01.26. 09:18

Paleontológusok megállapították, mekkora lehetett egy bébi Tyrannosaurus

Egy tojásból frissen kibújt bébi Tyrannosaurus akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya – állapították meg skót, kanadai és amerikai paleontológusok.

Forrás: Shutterstock

A skóciai Edinburghi Egyetem kutatói Kanadában és az Egyesült Államokban talált ősleleteket, egy apró állkapocscsontot és egy karmot tanulmányoztak olvasható a BBC News honlapján.

Háromdimenziós szkenneléssel megállapították, hogy a maradványok egy bébi Tyrannosaurustól származnak.

A szakemberek szerint ezek az első ismert ilyen típusú fosszíliák.

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és 8 tonnásra is megnőhettek.

A szakemberek becslései szerint a Tyrannosaurusok tojásai amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek.

A 3 centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a Tyrannosaurusra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a „hangsúlyos állrész”, ami azt sugallja, hogy ezek a fizikai jegyek már a tojásból kibújás előtt kialakultak.

A szakemberek szerint

a frissen kikelt Tyannosaurusok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie, jóval nagyobbak, mint például a Jurassic Park című filmben látható bébiraptorok.

„Immár tudjuk, hogy ők lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki, és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre” mondta Greg Funston, az egyetem munkatársa.

A kanadai és amerikai egyetemek kutatóinak közreműködésével készült tanulmány a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!