Egyperces

2019.04.07. 14:12

Viktor is terápiás kutyává változott

Mezőnyárád - A staffordshire terrier a Négylábú Segítők Egyesület legújabb büszkesége.

Mezőnyárád - A staffordshire terrier a Négylábú Segítők Egyesület legújabb büszkesége.

Viktor sikeres záróvizsgát tett. Ennyi az alaphír. Rendben, gratulálunk, Viktor, csak így tovább, de hát annyian tettünk és teszünk sikeres záróvizsgát, valószínűleg sokan lesznek, akik a jövőben fognak sikeresen vizsgázni, mi ebben a nagy újdonság? Talán csak annyi, hogy Viktor egy staffordshire terrier, így fajtájából ő a második az országban, aki elmondhatja magáról, hogy terápiás kutyává változott.

Sikeres tesztek

Viktor egy párkapcsolatba érkezett az egyik fél ajándékaként. A párkapcsolatok azonban néha dinamikusan változnak. Amikor a két fél úgy döntött, külön utakon folytatják, akkor András volt párjánál hagyta a kölyökkutyust.

Egészen addig volt ez így, amikor az új gazdi úgy döntött, nem kíván tovább Viktorral együtt élni. Andris új párjával, Rékával ekkor döntött úgy, a kutyusnak hely kell, így került az akkor 8 hónapos staffordshire terrier Rékáékhoz.

Darvas Réka – aki a Négylábú Segítők Egyesület tagja – elhatározta, kipróbálja, mi lenne, ha Viktort bevonná a terápiás kutyákat kiképző programba.

– Akkor már túl voltunk azon az időn, hogy a kölyökteszteket kipróbáljam Viktorral – mondja Réka –, ezért a felnőtt teszteket próbáltuk meg. Nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, ejtettem le a közelében hangosan tárgyakat, hogy megijed-e a váratlan és erős hangoktól, nyúltam a táljába és a szájába etetés közben, hogy mennyire félti az élelmét, közéjük álltam játék közben, hogy nekem jön-e vagy kikerül. Ezek mind fontosak egy kutyánál, ha azt szeretnénk, hogy terápiás foglalkozásokra alkalmasak legyenek. Viktor átment a teszten, ezért tavaly áprilisban úgy döntöttem, belevágunk a felkészülésbe.

Másodikból első

Egy terápiás kutya kiképzése nem egyszerű feladat. Először az engedelmességi vizsgán kell megfelelnie, majd ezt követi egy hosszabb, komolyabb kiképzés, hiszen nem elég egy terápiás kutyának engedelmesnek lenni, első hívószóra teljesíteni a gazdi parancsait, de türelmesnek is kell lennie, tűrnie kell az idegeneket, a különös, néha zavaró illatokat, zajos körülményeket. Viktor azonban átment minden szűrőn, Réka és az egyesület legnagyobb örömére.

Nemsokára Viktor lesz az egyetlen staffordshire terrier a terápiás kutyák között, a hírek szerint ugyanis a másik kutyus abban a korban van, amikor ebből a minőségéből hamarosan „nyugdíjba vonul”. Amikor találkoztunk, Viktor rögtön barátságos farokcsóválással jött a simogatásért, tartotta a szemkontaktust és nagyon hálás volt minden érintésért, erősen cáfolva azokat a tévhiteket, amelyek egy „harci” kutyával szemben kialakultak.

– Nincs rossz kutya, csak alkalmatlan gazda – mondja Dravas Réka. – Egy staffordshire terrier nem alapvetően harci kutya, hanem ugyanolyan kutya, mint a többi társa, olyanná válik, amilyenné a gazdája neveli. Ha szeretetet, elfogadást, türelmet, biztonságot és nyugalmat kap, akkor kezelhető lesz kölyökkorától kezdve. Igyekeztünk az első naptól következetesen nevelni, és ebből a jövőben sem engedünk. Most már Viktoron a sor, hogy a terápiás foglalkozáson is bizonyítsa, nem érdemtelenül kapta meg ezt a minősítést.

BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!