Egyperces

2017.11.17. 09:14

Elképesztő videó: Ön szerint ki hibázott nagyobbat? Még botot is dobott a gazdi az autó után Nyíregyházán

Nyíregyháza - Méltányos indokból felindult tett, vagy közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény?

Nyíregyháza - Méltányos indokból felindult tett, vagy közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény?

Autósok gyalogosok közti surlódás szinte mindennapos, a közeledő autó elé lelépő gyalogos, és a szándékosan nem lassító autós a tipikus. A kijelölt gyalogátkelőhely védelme, illetve az ezzel visszaélés állandó vitákat generál. Ha ehhez a körhöz hozzávesszük a gyalogosok-kutyások vitát, mindjárt összenépi vihart kapunk eredményül.

Nyíregyházán, a Törzs utcán rögzítette egy gépkocsi fedélzeti kamerája, ahogy egy autó halad az Orosi út felé. A járművezető a gyalogátkelőhely előtt nem állt meg, és a lakótelep felől érkező kutyás páros egyik, póráz nélkül tartott kutyája nekiugrott a gépkocsinak. Az autós továbbhajtott, a kutya gazdája pedig az úttesten a kocsi után rohanva megdobta azt egy bottal.

Önök szerint ki hibázott nagyobbat, hogyan lehetne elkerülni a hasonló eseteket?

Miután dr. Kemény Lajos megnézte a Törzs utcai eset videóját, az alábbi véleményt fogalmazta meg

– Ha sarkosan szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a kutya nem gyalogos, tehát az ő részére nem vagyok köteles megadni az elsőbbséget, természetesen el kell kerülni azt, hogy elüssük a kutyát – elemezte a látottakat az igazságügyi gépjármű-műszaki szakértő. Szerinte a kutya és a gazdája egy betonoszlop részleges takarásában várakozott, az autóstól pedig láthatunk egy rövid ideig tartó fékezést. Ám ez abbamarad, mert a gyalogos nem akar átkelni, a kutyája azonban már mocorog. A láthatóan fiatal négylábú kiugrik az útra miközben szemét nem veszi le a gazdájáról, s tán még meg is kérdi tőle: „nézd, ugye milyen ügyes vagyok?” Eközben az eb szinte beletolat a kocsiba, majd lelép a gazdi is. A kutya a fizikai kontaktus után „visszakézből” nekiugrik a gépjármű ajtajának, ezután pedig a gazda próbál meg elégtételt venni azzal, hogy valamit, vélhetően egy botot, a kocsi után hajít – rekonstruálta a látottakat a szakember, aki szerint a kutya nem volt felkészítve a póráz nélküli kirándulásra, s a gazda cselekedete akár a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény tényállásását is kimerítheti.

Dr. Kemény Lajos hozzátette: amennyiben egy gyakorlatlan autós járt volna arra, úgy akár személyi sérüléssel járó balesetet is történhetett volna. Árnyalhatja a helyzetet a sebesség: az autós nem biztos, hogy az ilyenkor előirányzott fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!