360 fokos videó: A miskolci egyetemista évek egyik legszebb lezárása a szalamander

Miskolc - A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak fáklyás felvonulása bevilágította a város főutcáját.

Miskolc - A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak fáklyás felvonulása bevilágította a város főutcáját.

A selmecbányai diákhagyományoknak megfelelően, Szalamanderrel búcsúztak az egyetemi évektől és Miskolctól, ahová örök emlékek kötik őket. A szimbolikus pillanatokkal teli menet azon ritka alkalmak egyike, amikor a hagyományok kilépnek az universitas falai közül, és az egész város bepillantást nyerhet abba, hogy mit jelent a selmeci szellem, a közel 250 éves örökség.

Bizonyára a legtöbb miskolci látott már a városban karszalagot hordó, vagy valamilyen díszes egyenviseletbe öltözött fiatalt. Vagy ott van a gyűrű néhányuk ujján, ami akár évtizedekkel később is kicsal a másikból egy, a külső hallgató számára értelmetlennek tűnő "Jó szerencsét!"-felkiáltást. Ezek mind a Selmecbányáig visszavezethető diákhagyományok külső jelei - megannyi másik mellett -, de a Szalamander az egyik leglátványosabb, és egyben a külvilág számára is élvezhető élmény.

Ez a végzős hallgatók fáklyás felvonulása a miskolci városházától a főutca villamosvonalán át a Petőfi térig, miközben az oly kedves egyetemi nótákat énekelve búcsúznak a fiatalok az egyetemi évektől a várostól. Mindeközben kísérik őket a családtagok, a korábbi egyetemisták, és együtt éneklik velük a dalokat. A térre megérkezve szimbolikusan átadják a karok zászlóit az elkövetkező évfolyamoknak, akik ezzel "átveszik a stafétát".

Így lehetne nagyon tömören összefoglalni a Szalamander lényegét, de ennél sokkal többről szól ez a búcsú - és maguk a diákhagyományok. Nehéz szavakba önteni, hiszen klasszikus példája annak a kitételnek, amivel a leírhatatlant próbálják leírni: "ezt át kell élni". Egy több éve elballagott ismerősöm egészen találóan írta körül, talán az ő szavai segítenek kicsit megérteni, hogy mit jelent a Szalamander:

"Alig ismerek már valakit közülük, de mégis úgy néztem őket végig, mintha régi barátok lennének."

Magam is ott vagyok minden évben mint filiszter, egykori egyetemista. Együtt vonulok a fiatalokkal, pedig már nem ismerem őket. A dalokra is a mai napig emlékszem és énekelem velük. Ugyanolyan mágikus élmény számomra a Szalamander, mint amikor én sültem meg a fáklyák fénye mellett a Kazinczymat, az egyik bölcsész egyenviseletet hordva. Azt hiszem ez a selmeci szellem: ez a generációkon, téren és időn átívelő baráti összetartás. Ezt tényleg csak Miskolcon, Sopronban, Dunaújvárosban és Székesfehérváron értik meg. Na és persze Selmecbányán.

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3907915"]

[related-post post_id="3907662"]

[related-post post_id="3906648"]

[related-post post_id="3902266"]

[related-post post_id="3905817"]

[related-post post_id="3905591"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!