Ipar és egyetemi kutatás: a jövőben egymásra találnak

Miskolc - Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ jön létre a Miskolci Egyetemen a célzott kutatások érdekében.

Miskolc - Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ jön létre a Miskolci Egyetemen a célzott kutatások érdekében.

Korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek fejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem, a Borsod­Chem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft. A közös munka az úgynevezett Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ közös kutatói hálózatának keretében folyik majd. A legfőbb cél a fejlett technológiákat alkalmazó iparvállalatok kutatás-fejlesztés és innovációs igényeinek feltérképezése, és azok piaci alapon történő kiszolgálása. A közös munkát egy több mint 4,8 milliárd forintos GINOP-projekt segíti, valamint a résztvevő vállalatok közel 1 milliárd forintos támogatása.A projektnyitó rendezvényt tegnap tartották a Miskolci Egyetemen, ahol részt vett prof. dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

A kutatások konkrét termékek és szolgáltatások létrehozását eredményezik. Pálinkás József

Fókuszálnak

Hangsúlyozta: teljesen új konstrukcióról van szó, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal dolgozott ki. Olyan alkalmazott kutatások indulhatnak meg a jövőben a Miskolci Egyetemen, amelyek konkrét termékek és szolgáltatások létrehozását eredményezik.

Az együttműködés leglényegesebb pontja, hogy azok a gazdasági szereplők és felsőoktatási intézmények találjanak egymásra, amelyek értéket tudnak egymásnak adni: a vállalatok konkrét, jól megfogalmazott igényekkel jelentkezhetnek, az egyetemi kutatások pedig hozzáadott értéket biztosítanak a cégek számára. Ha mindketten jól csinálják, akkor ennek a projektnek sikeresnek kell lennie, fogalmazott az elnök.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja kifejtette: az egyetem eddig is szorosan együttműködött a térség ipari vállalatival, de a központ létrehozásával bizonyos területekre fókuszálnak, így a kutatások nem aprózódnak el. Ezáltal jelentős hazai és nemzetközi eredményeket tudnak elérni a kutatás, fejlesztés és innováció területén. A projektbe a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar kapcsolódik be aktívan. Az egyetem vállalta, hogy 26 új kutatói munkahelyet hoz létre a projekt keretén belül, jelezte a kancellár, hozzátéve: további cégeket várnak a most létrejött együttműködésbe.

Prof. dr. Lukács János projektvezető ismertette: a kutatás 9 témakörben folyik majd, melyeket az ipari partnerek határoztak meg. Ezek közül a legfontosabbak: az autóipari anyagfejlesztés, az autóipari termékfejlesztés, az európai teszt- és kompetencia-központ létrehozása, az építőipari anyagfejlesztés és az építőipari technológia-fejlesztés.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!