Idén többen jelentkeztek e-felvételivel

<p>Majdnem 12 és fél ezren választották a felsőoktatási jelentkezés elektronikus útját, míg tavaly kevesebb mint 11 ezren éltek a lehetőséggel. Az idei e-felvételizők átlagéletkora 25 év.</p>

Összesen 96 302 felvételiző döntött úgy, hogy jelentkezik 2008 szeptemberében induló képzésre. Közülük 12 és fél ezren nem bajlódtak a papírokkal és a felvi.hu-ról elérhető e-felvételin keresztül nyújtották be jelentkezésüket. Ha ezt összevetjük az összes jelentkezők számával, kiderül, hogy minden 8. jelentkező e-felvételizett. Ez 16 százalékkal több, mint 2007-ben: akkor kevesebb, mint 11 ezren e-felvételiztek. Még látványosabb a változás, ha az összes jelentkezők számához viszonyítunk: idén a jelentkezők 12,9 százaléka volt e-felvételivel jelentkező, tavaly ugyanez az arány 9,9 százalék volt.

A jelentkezők átlagéletkora 25 év. A legidősebb és a legfiatalabb e-felvételiző is nő, előbbi 61, utóbbi 18 éves. A jelentkezők 2 százaléka külföldi: ők főleg a szomszédos országokból érkeztek (román, szlovák, szerb és ukrán állampolgárságúak), de van köztük például kínai, mongóliai, dél-koreai, kazahsztáni, de még a Finnországhoz tartozó Aland-szigetekről is van egy elektronikus jelentkező.

Élen az informatika szak

Az e-felvételizők átlagosan 3 és fél jelentkezési helyet jelöltek meg. Harmaduk (3818 fő) nem használta ki az eljárási díjért "járó" három helyet, és csak egy vagy két szakot választott. A rekord egyébként azé az e-felvételizőé, aki összesen 37 helyet jelölt be. A megjelölt képzések több mint háromnegyede alapképzés (nappali tagozatos alapképzésre az összes jelentkezés 54,6 százaléka érkezett). Minden 10. jelentkezési hely mesterképzés volt.
Nem meglepetés az sem, hogy az e-felvételizők közül legtöbben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnök informatikus nappali tagozatos alapképzését jelölték meg. Az összes jelentkezőt és jelentkezést figyelembe véve dobogós helyeken is informatikai szakok végeztek: 2. az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának programtervező informatikus szakja, a 3. pedig a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karának mérnök informatikus szakja.

Az e-felvételi nem csak jelentkezés
Az elektronikus felvételi nem csak a jelentkezésből áll, hanem a július 10-ig tartó elektronikus ügyintézés is beletartozik.
Az ügyintézési funkciók azok számára is elérhetők, akik hagyományos módon, postai úton beküldött jelentkezési lapon jelentkeztek. Ekkor az egyszeri alkalommal elvégezhető sorrendmódosítást, a különböző személyes adatok módosítását és az időközben beszerzett dokumentumok feltöltését lehet megtenni a felvi.hu-ról elérhető felületen keresztül. A tapasztalatok szerint ezeket a szolgáltatásokat sokkal többen használják, mint ahányan elektronikusan jelentkeznek. Tavaly például az elektronikus ügyintézést több mint 80 ezren használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!