Többletköltségek nélkül

2022.06.30. 18:00

Hatályba lép a roamingdíjakra vonatkozó szabályok meghosszabbítása

A szabályozás a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során – emlékeztetett közleményében az Európai Bizottság csütörtökön.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobilelőfizetésüket hívásra, sms-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak.

A rendelet szerint a fogyasztók

ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon,

ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei. A rendelet ezen felül hatékony hozzáférést biztosít a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegíti, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.

A mobilszolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a fogyasztók hozzáférjenek a 4G vagy az 5G hálózatok használatához, ha ezek a felkeresett célállomáson rendelkezésre állnak. A szolgáltatóknak határátlépéskor tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a szolgáltatási feltételekről automatikusan küldött sms-üzeneteken keresztül.

Az Európai Bizottság adatai szerint a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre az elmúlt négy évben, a mobil barangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár vonatkozó adataihoz képest.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!