Holdistennő sikeres

2020.12.17. 12:00

Visszatért a Földre a kőzetmintákkal a kínai űrszonda

A Csang'o-5 űrszonda kapszulája visszatért a Holdon gyűjtött kőzetmintáival.

Belsõ-Mongólia Autonóm Terület, 2020. december 17. A Hszinhua állami hírügynökség által közreadott kép a Csang'o-5 kínai ûrszonda leszállóegységérõl landolás után az észak-kínai Belsõ-Mongólia Autonóm Területen 2020. december 17-én. Az ûrszonda 44 év után hozott újra kõzet- és talajmintát a Holdról a Földre az égitest eredetének és kialakulásának vizsgálata céljából. MTI/AP/Hszinhua

Forrás: MTI/AP/Hszinhua

Fotó: Ren Csün-csuan

Az űrszonda kapszulája, amely

44 év után hozott újra kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre,

pekingi idő szerint csütörtök hajnalban szállt le az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.

A kapszula visszaérkezése Kína 2004-ben kezdődött háromlépcsős holdfeltáró programjának sikeres befejezését jelenti. A Csang'o-5 útja a kínai űrkutatás történelmének egyik legbonyolultabb és legnagyobb kihívást jelentő missziója volt. A keringő, leszálló és visszatérő egységből álló űrszonda november 24-én indult a Holdra, és leszálló-felszálló egysége december elsején szállt le az égitestre az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn, hogy talajmintákat gyűjtsön.

Kínai űreszköz először gyűjtött mintát a Holdon, először szállt fel egy Földön kívüli égitestről, először csatlakozott Hold körüli pályán lévő keringő egységhez és először tért vissza talajmintákkal a Föld légkörébe nagy sebességgel.

Fotó: MTI/AP/Hszinhua

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda leszálló egysége a tervezettnél gyorsabban, 19 óra alatt végezte el feladatát a Holdon: először előkészítő munkákat végzett, kinyitotta napelemes szárnyait. A talajba fúrva is gyűjtött kőzetet, hosszú mechanikus karjával pedig a felszínről is, mintegy két kilogrammnyit.

Kína először 2013-ban landolt a Holdon. 2019 januárjában pedig a Csang'o-4 a Föld kísérőjének távoleső oldalán landolt, elsőként a nemzetek közül.

Borítóképünkön a Csang'o-5 űrszonda leszállóegysége landolás után az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen 2020. december 17-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!