Bulvár, celeb

2013.01.21. 09:25

Érdekességek a mai napról 01.21.

<span style="font-size: 13px; line-height: 19px;">220 éve Párizsban 38 éves korában lefejezték XVI. Lajos francia királyt. A Nemzeti Konvent 1792.09.21-én fosztotta meg trónjától és egyhangúlag elhatározta a monarchia megszüntetését, szeptember 22-én kikiáltotta az I. Francia Köztársaságot, így a forradalomnak sikerült megvalósítania a monarchiából a köztársaságba való átmenetet.

220 éve Párizsban 38 éves korában lefejezték XVI. Lajos francia királyt. A Nemzeti Konvent 1792.09.21-én fosztotta meg trónjától és egyhangúlag elhatározta a monarchia megszüntetését, szeptember 22-én kikiáltotta az I. Francia Köztársaságot, így a forradalomnak sikerült megvalósítania a monarchiából a köztársaságba való átmenetet. XVI. Lajos pere december 11-én kezdődött el, a harmadik rend üléseinek akadályoztatásával, a Nemzetgyűlés vezetőjének megnyerésével, reakciós minisztérium létrehozásával, szökési kísérlettel, a külföld és a lázadó tartományok felé tanúsított tehetetlen viselkedésével, hanyag magatartással és letartóztatásánál ellenállással vádolták. Halálos ítéletét Maximilien de Robespierre kérte. Az ítéletről több napon át szavaztak, majd a Forradalom terén (Place de la Révolution) kivégezték.

190 éve született Madách Imre költő, író, ügyvéd, politikus, Az ember tragédiája szerzője. A reformkor egyik legnagyobb írója. Legkiemelkedőbb alkotása, Az ember tragédiája nemcsak a magyar irodalom egyik gyöngyszeme, de világsikert is aratott. Ismert műve még a Mózes és a Csák végnapjai. Madách Imre Alsósztregován (ma Szlovákiában) született 1823-ban. Gyermekkorát szüleinek kastélyában töltötte külön nevelők vezetésével. A hat idegen nyelven (német, francia, szlovák, angol, latin, ógörög) tudó Madách 1837 őszén került a Pesti Egyetemre. Az első két szemeszterben bölcsészetet, majd a harmadiktól jogot hallgatott. Figyelemmel kísérte a folyóiratokat, a kor legjelesebb magyar költőinek műveit olvasta. Úszni, vívni, festeni, zongorázni tanult, részt vett az egyetemi ifjúság báljain, kirándulásain, színház- és koncertprogramjain, megismerkedett az Ifjú Magyarországgal, a radikális fiatalok csoportjával, és ezen kívül a faeszterga használatát is elsajátította.

1841 októberében és novemberében tette le ügyvédi vizsgáját a Pesti Egyetemen. 1842. január 16-ától tiszteletbeli aljegyzőként dolgozott. Ez év december 19-én megkapta ügyvédi oklevelét. 1845-ben feleségül vette Fráter Erzsébetet. 1846-ban megszületett fia, Imre, aki még aznap meghalt. 1848. január 1-jén megszületett fia, Aladár. Augusztusban Madách Imrét nemzetőrök szervezésével bízták meg.1848-1849-ben Madách betegsége miatt nem vehetett rész a szabadságharcban. 1849 júliusában az orosz csapatokkal szembeni általános népfelkelésre szólította fel környéke lakosságát.

1852-ben a halálra ítélt Rákóczy János szabadságharcos rejtegetése miatt Madách Imrét letartóztatták. A börtönben megírta Az ember tragédiája első változatát Lucifer címen. Augusztusában szabadlábra helyezték. A következő év július 25-én elvált feleségétől. 1859. február 17. és 1860. március 26. között készítette Az ember tragédiája egyetlen fennmaradt változatát. 1861-ben választási "hadjáratot" folytatott. Röplapjának központi gondolata a francia forradalom eredeti jelszava: "Szabadság, egyenlőség, testvériség". Márciusban országgyűlési képviselő lett. 1862. január 30-án megválasztották a Kisfaludy Társaság tagjává. 1863. január 13-án megválasztották az MTA levelező tagjának. 1864 elején írta Tündérálom címen utolsó, befejezetlenül maradt művét. Október 5-én szívelégtelenségben elhunyt.

158 éve született az ember, aki forradalmasította a tűzfegyvereket. John Moses Browning amerikai feltaláló, számos fegyver megalkotója. Legismertebb találmányai: a "Browning" öntöltő pisztoly, ismétlő kézi lőfegyverek, páncélelhárító löveg.

103 éve született Takács Károly olimpiai és világbajnok sportlövő, aki kézfeje elvesztése után bal kézzel lőtt. 1938-ban jobb keze fejét elvesztette, majd ezután megtanult bal kézzel lőni, és már 1939-ben önműködő sportpisztollyal csapat világbajnoki címet szerzett. Az 1948-as londoni és az 1952-es helsinki olimpián gyorstüzelő pisztollyal olimpiai aranyérmet nyert.

89 éve meghalt Vlagyimir Iljics Lenin orosz forradalmár politikus tömeggyilkos.

89 éves lenne az Amerikában született Telly Aristoteles Savalas görög származású színész (Kojak, Piszkos tizenkettő, Kelly hősei).

Ugyanazon a napon, csak Európában látta meg a napvilágot Benny Hill angol komikus, színész, humorista és énekes. Eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill; 1924. január 21. – 1992. április 19. Benny Hill a második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként dolgozott. A televízióban 1949-ben debütált. Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél.

1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát. Magyar szinkronhangja Gálvölgyi János volt. Hill énekesként is könyvelhetett el sikereket: 1971-ben négy héten keresztül vezette a brit slágerlistákat Ernie (The Fastest Milkman In The West) című humoros dalával. Show-ját 1989-ben szüntették be, elsősorban a nők jogaiért küzdő egyesületek unszolására, akik kifogásolták, hogy Hill lenézi a nőket a műsorában. A kamerák előtt boldogan játszó Benny magánélete tényleg privát volt. Soha nem nősült meg, nem is nagyon jelent meg nyilvános helyeken. Maga intézte a bevásárlásait, soha nem volt saját tulajdonú autója.

Volt ugyan egy háza Southamptonban, ahol az édesanyja is lakott, azonban annak 1976-os halála után azt lezáratta, valóságos szentélyként tisztelte. Egy kis kétszobás lakást bérelt Teddingtonban, amely kényelmes sétáló távolságra volt a Thames stúdióktól, ahol a műsorait vették fel. Az utazás volt az egyetlen luxus, amit megengedett magának, gyakran utazott Marseille-be az 1980-as években. Élvezte, hogy ott nem ismerték fel az utcán, tömegközlekedéssel utazott, szabadtéri kávézókban üldögélt, flörtölt a helyi nőkkel. Kitűnően beszélt franciául, németül, olaszul, sőt, még hollandul is tudott. 1992 április 19-én magányosan hunyt el otthonában, minden bizonnyal szívinfarktus következtében. Ironikus, hogy épp aznap kapott postán egy új szerződést a Központi Független Televíziótól. Holttestére csak néhány nap elteltével bukkantak rá.

85 éve született Kornai János világhírű közgazdász.

72 éve hallatja hangját Placido Domingo spanyol operaénekes, a világ egyik legismertebb tenorja.

59 éve útjára indították az első atom tengeralattjárót, a Nautilust. Mamie Eisenhower, az Egyesült Államok First Lady-je keresztelt el.

56 éves Geena Davis amerikai színésznő (Aranyoskám, A légy, Stuart Little, a kisegér). Eredeti nevén: Virginia Elizabeth Davis Az "Alkalmi turista" című filmben nyújtott alakítását Oscar-díjjal jutalmazták. Tanulmányait a New England Főiskolán és Bostonban végezte. 1979-ben lediplomázott, majd New Yorkban dolgozott modellként. Első szerepét 1982-ben a "Buffalo Bill" című TV-sorozatban kapta. Michael J. Fox melett 7 évig visszatérő szereplője volt a "Family Ties" című sorozatnak. Filmes karrierjét pedig az "Aranyoskám" (Dustin Hoffman főszereplésével) egyik epizódszerepében kezdte. 1985-ben a "Transylvania 6-5000" című vámpírkomédiában játszott Jeff Goldblum oldalán, majd újra együtt dolgoztak "A légy" című filmben, David Cronenberg sci-fijében.

Az "Alkalmi turista" című produkcióban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjjal jutalmazták, népszerűsége jelentősen megnőtt. Sztárrá és egyben a feministák példaképévé Ridley Scott 1992-es "Thelma és Louise"-ával vált, ahol Susan Sarandon partnereként egy férfiúi elnyomás elől menekülő naiv háziasszonyt játszott, aki átautózik fél Amerikán és meg sem áll a tragikus végig. A filmért ismét Oscarra jelölték. Az elmúlt évtizedben népszerűsége egyre csak nőtt, olyan mozifilmek révén, mint a "Speechless", "Cutthroat Island" vagy a "Stuart Little, a kisegér".

45 éve Grönlandon lezuhant egy B-52-es típusú amerikai bombázógép, amelynek négy hidrogénbombája eltűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!