Budapest hírei

2011.01.17. 13:42

MSZP: A 120 éves társadalombiztosítási rendszert készül szétverni az Orbán-kormány

<p>Budapest - A 120 éves társadalombiztosítási rendszert veri szét az Orbán-kormány - mondta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján.</p>

A politikus emlékeztetett a miniszterelnök múlt heti, a Wall Street Journalnak és a Dow Jones hírügynökségnek adott interjújára. OrbánViktor egyebek között azt mondta, a nyugdíjkiadásokon és a gyógyszerkasszán fog spórolni a kormány, ezek lesznek a februári átfogó reformok főbb irányai.

A politikus szerint ezek a kőkemény megszorítások azt jelenthetik, hogy nem lesz korkedvezményes nyugdíj, bizonytalanná válhat a hozzátartozói nyugellátás és a rokkantnyugdíjak is.

Az interjúban bejelentett kiadáscsökkentések többek között azt jelenthetik, hogy nem mehetnek korkedvezménnyelnyugdíjba a röntgenesek, tűzoltók, katonák, azok, akiknek eddig ez a lehetőség adott volt - mondta KorózsLajos. Szintén eltörölhetik az épp elfogadott törvényt arról, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Hozzátette: amennyiben a nyugdíjakat valóban csak a járulékbevételekből finanszírozzák a jövőben, ahogy azt szintén a kormányfő nyilatkozta, 20-30 százalékkal csökkenhet a kézhez kapott összeg.

Korózs Lajos szerint tájékoztatnia kellene a társadalmat a készülő kiadáscsökkentő csomagról az Orbán-kormánynak, még azelőtt, hogy Brüsszelben bemutatnák ezeket az "átfogó reformokat".

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!