BOON Sziréna

2018.11.08. 10:37

Fizettek, hogy biztosan sikerüljön a vizsgájuk

Sátoraljaújhely - A tanulókat, az oktatót és a vizsgabiztost is elítélték vesztegetés miatt.

Sátoraljaújhely - A tanulókat, az oktatót és a vizsgabiztost is elítélték vesztegetés miatt.

Már az előkészítő ülésen ítéletet hozott a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság abban a büntetőeljárásban, amelyben az ügyészség hivatali vesztegetés miatt emelt vádat. Az elsőrendű ­vádlott, mint járműoktató két alkalommal 10 ezer forint készpénzt vett át további vádlottaktól, egészen pontosan a tanulóvezetőitől, a B kategóriás járművezetői vizsgájuk sikeres letétele érdekében. Ezt a pénzt aztán továbbadta, a szintén vádlottként szereplő vizsgabiztosnak.

A forgalmi vizsgák a tanulók által elkövetett hibáktól függetlenül a pénzösszeg átadásáért cserébe sikeresek lettek.

Az új szabályok szerint

Az új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Feltétel, hogy a vádlott tárgyalástartási jogáról lemond, beismerő vallomást tesz, amit a bíró elfogad. A gyakorlat szerint bűnösséget nem, vagy csak részben beismerő vádlott esetében rendes tárgyalást kell tartani.

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság a részletes beismerő vallomást tett járműoktatót és két tanulót hivatali vesztegetés bűntettében, a vizsgabiztost hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek.

A járműoktatót 1 év 2 hónap, míg a vizsgáztatót 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, mindkettőjük esetében a büntetést 2 évi próbaidőre felfüggesztve.

A két tanulót, akik az összeget átadták a sikeres vizsgáért cserébe, megrovásban részesítette a bíróság.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!