BOON Sziréna

2017.05.09. 17:59

Nagyobb szigort akarnak az állatkínzásos ügyekben

Miskolc, Dámóc - Brutálisan agyon­vertek egy kutyát. A téma elérte a tűréshatárt a Facebookon.

Miskolc, Dámóc - Brutálisan agyon­vertek egy kutyát. A téma elérte a tűréshatárt a Facebookon.

Pénteken adtunk hírt arról, hogy Dámócon két gyermek brutálisan vetett véget egy ártatlan kutya életének. Az elpusztult állatról készült fényképfelvételekkel is illusztrált leírás soha nem látott aktivitást eredményezett az Észak-Magyarország és a Borsod Online Facebook-oldalán. Péntektől kezdődően hétfő délutánig 360 ezernél többen tekintették meg a bejegyzést, és ezernél több hozzászólás érkezett.

A hozzászólások mindegyike mélységesen elítéli az állatkínzásnak minden formáját, és a jelenleginél szigorúbb megtorlást vár az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Állatkínzás a vád

Mint írtuk, bottal verte agyon a kutyát egy 15 éves fiú és 13 éves testvére. A két fiatalkorúval szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség.

A kisebb nem büntethető

A vádirat leírása szerint a két gyerek tavaly nyáron az egyik dámóci tanyán tartott kistestű keverék kutyát botokkal kezdték ütlegelni. A fején súlyos, vérző sérüléseket szenvedett állatot ezután a közeli erdőbe vonszolták, ahol egy dróttal egy fához kötözték. Az állat rövid időn belül „különös szenvedés” után elpusztult. A kisebbik fiú életkora miatt nem büntethető. Tizenöt esztendős testvérével szemben az ügyészség felfüggesztett fiatalkorúak fogházát és ennek időtartamára pártfogó felügyeletét indítványozta azzal a kitétellel, hogy a bíróság kötelezze a pártfogó által szervezett közösségi foglalkoztató programjában való részvételre.

A Miskolci Törvényszék járásbíróságain az utóbbi időben megszaporodott a mostani esethez hasonló büntetőügyek száma.

ÉM-SZB


Dámóc, Miskolc – Bottal vert agyon egy kutyát egy 15 éves fiú és 13 éves testvére Dámócon. A két fiatalkorúval szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség.

Fülöp, a brutálisan megkínzott nagycserkeszi kutya egyetlen hét alatt vált a kegyetlenség elrettentő példájává és az összefogás jelképévé. A németjuhász keveréket egy hete szállították az Állatbarát Alapítvány állatotthonába sokkos állapotban, a műanyag zsinór gyakorlatilag átvágta a nyakizmait, az ödéma miatt hatalmasra dagadt a feje, a védekezőreakcióból pedig arra lehetett következtetni, hogy nem csak éheztették, de súlyosan bántalmazták is.

Légpuskával lőtt a szomszéd kutyájára egy debreceni férfi. Azért, mert idegesítette, hogy a kutya rendszeresen átszökött hozzá. Az állat egyik hátsó lábát érte a lövés, szerencsétlen hazamenekült, és a gazdái állatorvoshoz vitték. Túlélte a brutális támadást, a lövöldöző férfit pedig elvitték a rendőrök.

Az állat az udvaron játszott, amikor meglőtték Múcsonyban. A gazdái azonnal állatorvost hívtak hozzá, de már nem lehetett rajta segíteni. A család feljelentést tett a történtek miatt.

Sokkoló esethez érkeztek a Főnix Állatmentő Alapítvány munkatársai a XX. kerületben: az állatvédők egy zsákot találtak a helyszínen, benne egy csontig fogyott, németjuhász jellegű kutya holttestével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!