BOON Sziréna

2017.01.24. 13:05

Balesetek az M3-ason - Tömegszerencsétlenség okozása miatt nyomoznak

Miskolc - Egy hónappal a tragédia után még nem tudni a decemberi M3-ason történt halálos buszbaleset okát.

Miskolc - Egy hónappal a tragédia után még nem tudni a decemberi M3-ason történt halálos buszbaleset okát.

„Halálos tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset gondatlan okozása” miatt nyomoz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a tavaly december 17-én, az M3-as autópályán, Mezőkövesd térségében történt, öt ember halálát és több súlyos sérülést okozó tömegbaleset ügyében.

Videó: tenyek.hu

Tucatnyi ütközés

Mint részletesen tudósítottuk, 2016. december 17-én nem sokkal éjfél előtt az M3-as autópálya 133. kilométerszelvényénél egy 81 utast szállító busz felborult, majd további tizenegy személygépkocsi összeütközött. A baleset következtében a helyszínen hárman vesztették életüket, heten súlyos és huszonnyolcan könnyebb sérülést szenvedtek.

Egy autó előzött…

A helyszíni áldozatok közül ketten debreceniek, az egyik egy 12 éves fiú, a másik egy 44 éves férfi – ők egy lépcsőházban laktak, a harmadik pedig egy 22 éves harsányi lány volt. Napokkal az eset után további két személy a miskolci megyei kórházban vesztette életét a gondos orvosi ellátás ellenére.

A gyanú szerint az autóbusz felborulását egy, a járművet éppen előző és a manőver közben a csúszós úton megpördülő személygépkocsi okozhatta. Az autóbusz sofőrje – hogy elkerülje az ütközést – fékezni kényszerült és mindeközben borult fel a 81 utast szállító emeletes jármű. A hírek szerint a hatóság az előző személygépkocsi vezetőjét és utasát – egy férfit és egy nőt – már kihallgatta. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a nyomozást, amely még nem zárult le, szakértők segítségével igyekeznek rekonstruálni az öt ember halálát követelő balesetet.

Kártérítési előleg

A felborult busz egyébként egy debreceni utazási cég, a Grand Tours utazási iroda tulajdona volt és éppen a bécsi adventi vásárról tartottak hazafelé az utasok.

Nagy Sándor, a cég ügyvezetője a balesetet követő napon jelezte, hogy nem szeretne elébe menni a hivatalos vizsgálatoknak, de véleménye szerint nem az ő sofőrje okozta a balesetet, és már nem tudta elkerülni a katasztrófát. Az utazási iroda – felelősségét el nem ismerve – Facebook-oldalán már másnap jelezte, hogy kártérítési előleget fizet a tragédiában érintett családoknak.

Ezt mondta a szemtanú

Lingvai Beatrix és Vei­némer Attila ott voltak a felborult buszon. Beatrix a történtek után két nappal zaklatottan idézte fel a baleset másodperceit:

„Ébren voltam végig, mert megbeszéltünk, hogy ha Mezőkövesdhez érünk, akkor megcsörgetem az otthoniakat, hogy indulhatnak lassan értünk. A busz hirtelen megrándult, és az oldala a szalagkorlátnak csapódott, majd azt karistolta végig csikorgó hanggal, mire kitört a sikítozás. Aztán megindult a másik irányba, és úgy tűnt, sikerül a sofőrnek megfognia, de akkor jött egy csattanás és az oldalára borult”.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!