BOON Sziréna

2010.02.26. 11:55

Elmennek tőlünk a bűnözők?

<p>Miskolc - Ismét az ország legjobban tejesítő rendőrei közé sorolták megyénk rendőri állományát.</p>

„Minden megye elégedett lehetne rendőreivel, ha olyan eredményesen dolgoznának, mint itt, Borsod-Abaúj-Zemplénben – fogalmazott dr. Házi István altábornagy, az országos rendőr-főkapitány helyettese tegnap Miskolcon, a rendőrség helyi évértékelő állományülése előtt tartott sajtótájékoztatón. Száz százalékban felderítették például az emberöléseket, jó eredményeket értek el a rablók kézre kerítésében, és a lakosságot irritáló közterületi bűncselekmények, a lopások elleni küzdelemben – szólt az érvelés. Az országos átlagot meghaladó volt a felderítettségi mutató. Az ismertté vált bűncselekmények száma több mint egytizedével (24 429-re) csökkent. „Budapestről nézve, az itt élő rendőrök mindent megtettek, hogy az elvárásoknak megfelelően teljesítsenek” – tette hozzá.

Mederben tartani

A megyében tartott 115 önkormányzati és más testületi beszámolót mindenütt egyhangúan elfogadták a civil szféra, és az önkormányzatok képviselői. „Ez jelenti igazából azt, hogy elégedettek a rendőri munkával” – nyomatékosította. Hozzátette: A romák elleni gyilkosságok után kialakított közbiztonsági hálónak, a fokozott rendőri jelenlétnek az lett a markáns következménye, hogy a helyi bűnözők már nem mernek itt bűnözni. Lényegében egyfajta „bűnelkövető kibocsátóvá” vált ez a régió. Más megyékbe járnak át, mert tudják: itt gyorsan rendőrkézre kerülnek.

A tennivalók közé sorolta az ORFK vezetőhelyettese, hogy az ittas vezetések visszaszorítására még nagyobb figyelmet kell fordítani. Szót ejtett arról is, hogy ebben a megyében (ilyen volt például a Sajóbábonyi eset – a szerk.) már többször is a rendőrség határozott és kellő erővel végrehajtott fellépésre volt szükség, amikor nagyobb létszámú embertömeget kellett higgadtságra és nyugalomra bírni, hogy ne fajuljanak el az események.

Ahogy a főkapitány látja

Dr. Vereckei Csaba dandártábornok, B.-A.-Z. Megye rendőr-főkapitánya értékelésében kiemelte, hogy a korábbi évek hasonló rendőri teljesítményét folytatni tudták. Megtartották az eredményeket és fejlődni is tudtak. A mindennapok során tapasztalható agresszivitás-növekedés ellenére nem szabadultak el az indulatok. Mederben sikerült tartani a helyzetet. A megye egyébként most a bűnügyileg közepesen fertőzött területek közé sorolható – mutatott rá. Az értékek között említette, hogy száz fegyveres biztonsági őr itt kezdet meg először objektumőri feladatellátását. Megduplázták a kutyás járőrök számát és a kiképzéseket helyben végzik el. Több mint kétszáz körzeti megbízott teljesít szolgálatot megyeszerte. A főkapitányság létszámában mindössze 100 fős hiányt említett, amit a természetes fluktuáció részének tart. Tavaly ugyanis 200 tapasztalt rendőr vonult nyugállományba. A főkapitány célkitűzései között szerepel, hogy még szakszerűbben, kulturáltabban és az állampolgárok megelégedésre végezzék munkájukat rendőrök. Azt szeretné - mondta, ha bizalommal fordulna hozzájuk mindenki...

Forrás: Észak-Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!