BOON Sziréna

2008.12.30. 07:32

Bolti szarkák Miskolcon – Az ünnep a legjobb idő a lopásra

<p>Miskolc – Alsószoknyába varrt zseb, villánként elhordott étkészlet, megdézsmált élelmiszerek. A bolti tolvajok módszerei változatosak, az ünnepek táján pedig különösen nagy erőkkel ténykednek a bevásárlóközpontokban.</p>

"Sajnos megnő a lopások száma a karácsonyi, szilveszteri időszakban" - erősítette meg Hackl Mónika, a Tesco Áruház szóvivője. "Ez két dologból adódik" - részletezte. "Egyrészt eleve nő a forgalom, másrészt a zsúfoltságban az emberek kevésbé tudnak vigyázni az értékeikre, és a mi munkatársaink dolga is nehezebbé válik. Jó hír azonban, hogy a bolti lopás több éve csökkenő tendenciát mutat. Ennek jó pár oka van" - mondta el. Legfontosabbként a három körös védelmi rendszert említette. A tolvajokat a biztonsági őrök szeme igyekszik kiszűrni, de ott vannak a kamerák és a biztonsági kapuk is.

Mit visznek az "enyvesek"?

Vajon mi az, amit az enyveskezű bolti szarkák szeme megkíván? "Mindig ugyanazt" - állította Hackl Mónika. "A szerszám-és étkészletekből csennek el egy-egy darabot, de népszerűek a jól eladható árucikkek is, például a drágább szeszes italok. Az ételeket pedig még odabent, az áruház területén elfogyasztják.  A ruhával már nehezebb dolguk van, mert ha letépik róla a lopásjelzőt, az már nem teljes értékű."

A szóvivő beszámolt a tolvajok változatos "munkamódszereiről" is. "Jellemző, hogy az árut kiveszik a dobozából. De olyat is láttam már, hogy az alsószoknyába varrt zsebet használták rejtekhelyül." Megtudtuk azt is, hogy az eltulajdonított áruk értéke igencsak változatos. Főként az élelmiszerekre értendő száz forintos nagyságrendtől több tízezer forintig terjedhet. Kíváncsiak voltunk, vajon hogyan reagálnak azok, akiket lopáson értek. Mentegetik-e magukat, vannak-e sztorijaik, amikkel megkísérlik megmagyarázni, miért próbáltak meg fizetés nélkül távozni?

Első szempont a jóhiszeműség

"A dolog úgy működik, hogy ha észrevesszük a lopást, megvárjuk, míg az illető a kasszához fárad. Az utolsó pillanatig jóhiszeműek maradunk, és feltételezzük, hogy ki akarja fizetni, amit elrejtett. Azután felszólítjuk, hogy fizesse ki, és ha még mindig tagad, bekísérjük az irodába, ahol elő kell adnia a lopott holmit. Ekkor már nem próbálják mentegetni magukat, hiszen a helyzet egyértelmű" - mondta. "Nagy a különbség a húszezer forint alatti és fölötti érték eltulajdonítása között. Az első eset csak szabálysértésnek minősül, míg a második már bűncselekmény. Ekkor – mivel a biztonsági őrök nem minősülnek hatóságnak – rendőrt hívunk."

"Lopás vétsége miatt két hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka, vagy pénzbüntetés jár" - vette át a szót Dr. Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodájának vezetője. "A törvény megszabja azokat a kereteket is, amelyen belül a pénzbüntetés kiszabható. A pénzbüntetés napi tételeinek száma harminctól ötszáznegyven napig, míg az egy napi tétel összege egyszáz forinttól húszezer forintig terjedhet. Ebből következően hatályos jogunkban a pénzfőbüntetés kiszabható legkisebb összege háromezer forint, míg legmagasabb összege tízmillió nyolcszázezer forint."

Elmondta azonban azt is, hogy az elkövetők jellemzően szabálysértési értékhatárt meg nem haladó összegben (20.000Ft alatt) próbálnak tárgyakat eltulajdonítani, így kerülve ki a lebukásuk esetén kötelező rendőrhatósági eljárást. A tulajdon elleni szabálysértések elbírálása - minősítő körülmények híján - alapesetben jegyzői hatáskör.

"Fel kell azonban hívni a figyelmet, hogy az üzletszerű, vagy a bűnszövetségben történő elkövetés, vagy más egyéb, a BTK-ban meghatározott minősítő körülmény úgymond vétséggé "transzformálja", tehát bűncselekményi szintre "emeli" az egyébként szabálysértési értékhatár alatti lopást is" - hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek:

  • Szárnyait szegnék a szarkáknak
  • Így lopnak a zsebtolvajok - vigyázzon!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!