boon-sportoldal

2010.11.15. 20:14

"Nincsen értelme a ha kezdetű mondatoknak"

<p>A Red Bull pilótája, Sebastian Vettel nyerte a Formula 1- szezonzáró futamát, az Abu Dhabi Nagydíjat. Az ifjú német ezzel a vb címet is beseperte! Friss élményeiről, Bethlen Tamást, az Autósport és Formula Magazin és a Formula.hu főszerkesztőjét faggattuk.</p>

- Kezdjük a végén! Új, fiatal, német világbajnok. Ez volt idén a realitás?

Bethlen Tamás:Ha őszintén belegondolunk, 2010-ben valóban a Red Bull volt a legerősebb, így a legesélyesebb csapat. Még azt is megengedhették maguknak, hogy az utolsó pillanatokig versenyeztették mindkét pilótájukat az egyéni címért. Az más lapra tartozik, hogy az év utolsó harmadában a ferraris Fernando Alonso hirtelen feltámadt és izgalmassá tette a hajrát, a fogadóirodák tavasztól fogva az energiaitalos istállónak adták a legnagyobb esélyeket.

- A versenyről: Schumacher és Liuzzi "behozta" a Safety Cart. Ez mennyire borította fel a versenyt?

BT:Egy profi istálló számára nincsen váratlan esemény: éppen azért az F1 a motorsportok csúcsa, mert az istállók stratégái képesek a leggyorsabban reagálni a történésekre. A korai balesetre a topcsapatoknak egészen biztosan volt terve, és a Ferrari spanyolja azt követően, hogy Petrov és Webber is korán kiállt kereket cserélni, már kényszerpályán mozgott. Számolgathatnánk, hogy mi lett volna akkor, ha Alonso nem áll ki az ausztrál ellenfelet követően, de ebben a sportágban különösen nincsen értelme a "ha" kezdetű mondatoknak.

- Petrov feltartotta Alonsot, vagy "csak" versenyzett az orosz? Az a tény, hogy Renault-tal ment Vitalij mennyit nyomott latba?

BT:Bármit is mondanak a szurkolók, bárhogyan is rázta az öklét Alonso a futam után Petrovra, a szakma egyértelműen igazat adott abban az orosznak, hogy az nem tartotta fel a kezét és nem adta át a pozícióját önként a kétszeres bajnoknak. Szerintem is csak egy versenyt láttunk, amelyből ezen a pályán a Ferrari első számú versenyzője nem tudott győztesen kikerülni. Hogy a maranellóiak éppen Alonso előző istállójával vívták az utolsó csatájukat, ezen a szinten nem számított.

- Ha hibázott, akkor hol hibázott az olasz sztárcsapat?

BT:Én a hibát abban látom, hogy semmit nem tudtak tenni Massa felzárkóztatásáért. Nem csak ezen a futamon, egész esztendőben rengeteget segíthetett volna a csapattárs Alonsónak, pontokat vehetett volna el az ellenfelektől, a kulcspillanatokban feltarthatta volna a konkurenseket. De ő csak egyszer volt képes megvillantani a 2008-ban látott kitűnő formáját, így viszont a Red Bull és a McLaren pilótái erőfölénybe kerültek a spanyol versenyzővel szemben.

- Az újoncok csatáját a Lotus nyerte, ám igazán értékelhetőek-e a hátsó fertályon kullogó csapatok? (Ahol hiába versenyeztek anno futamokat is bezsebelő pilóták, a technikával egyszerűen nem bírtak.)

BT:Józan ésszel átgondolva nem lehetett ennél többet várni tőlük. A Hispania a szezonnyitón indította be először az autóját, a Virgin és a Lotus pedig komoly tesztelések nélkül vágott neki az évnek. Ismeretlen pályákon egy vadonatúj autóval, az F1 szintjéhez mérten minimális anyagi háttérrel azt nyújtották az újoncok, amit a szakértők vártak tőlük.

- Milyen lehet a 2011-es vb?

BT:Remélhetőleg ugyanilyen izgalmas lesz, mint idén volt. A Red Bull biztosan bizonyítani akarja, hogy nem véletlenül nyert, a Ferrari és a McLaren pedig mindent megtesz a trónfosztásért, sőt 2011-re talán a Mercedes és a Renault is felzárkózik a topcsapatok közé. És azt se feledjük, hogy öt világbajnok is lesz a mezőnyben...

(JLI)

Kapcsolódó cikkek:

Videó: Fernando Alonso csúnyán bemutatott

mon | 2010.11.15 14:29
Abu Dhabi - Az Abu Dhabi F1-es futam előtt még négyen voltak esélyesek a világbajnoki címre, de igazán ez a verseny Fernando Alonso és Sebastian Vettel párharca volt. Utóbbi örülhetett a végén.

Michael Schumacher halálközeli élménye Abu Dhabiban

mon | 2010.11.14 23:29
Abu Dhabi - Michael Schumacher és Vitantonio Liuzzi balesete majdnem tragédiával végződött.

Forma1: Vettel a világbajnok

mon | 2010.11.14 15:48
Sebastian Vettel nyerte a 2010-es Abu Dahbi Nagydíjat, Fernando Alonso csak a hetedik helyen végzett, így Vettel lett a Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!