boon-sportoldal

2010.10.24. 12:43

Rali VB: Turán Frici és Zsiros Gabi a hetedik helyen!

<p>A Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős a szenzációs hetedik helyről várja a záró napot a világbajnokság katalán futamán. Ez jobb, mint amit tőlük vártak, s talán még annál is jobb, mint amiről álmodtak.</p>

Már eddig is övék volt a legjobb magyar vb-eredmény (nyolcadik hely Bulgáriában), s ha ez így megy tovább, azt ezen a hétvégén még felül is múlhatják. De menjünk sorjában!

A pénteki nap után egy kissé csalódottak voltak Friciék, mert úgy érezték, a maximumot nyújtották, nem követtek el hibákat, mégis relatíve sokat kaptak a murvás szakaszokon. A sors azonban igazságos, amit itt elvesz, ott visszaadja, így azután az aszfaltos gyorsaságikon brillíroztak. Hatodik helyeket produkáltak a szakaszokon, s az abszolútban is egyre feljebb zárkóztak – a nap végére egészen a hetedik helyig jutottak. S közben nem kaptak defektet, nem ütötték oda az autójukat, még csak komolyabb kalandjuk sem akadt egész nap.

A szerelők tapsoltak, amikor beállítunk a szervizparkba, a szurkolóink/barátaink pedig hatalmas magyar zászlókat hoztak, s azt kitették a Ford-csapat szervizében. És hagyták nekik. Mi meg rettenetesen élveztük a helyzetet – vallotta be a Synergon Turán Motorsport pilótája. – Igazándiból már a szombati első szakaszon éreztem, hogy minden rendben lesz, mert nagyon tetszett az autó és a beállítások változtatásával egyre gyorsabbak voltunk vele. A pályák fenomenálisak voltak, hosszúak, taktikusak, gyorsak, bevállalósak... – jó nagy szakadékok vannak az út szélén, de azokkal nem szabad foglalkozni, ha az ember gyorsan akar menni.

Elismerik

Márpedig Turán Friciék gyorsak, nagyon is gyorsak. A csapat elismerése is sokat jelentett nekik, de az is, hogy a vb-második Sebastien Ogier navigátora az egyik rajt előtt odament Zsiros Gabihoz, belecsapott a kezébe és azt mondta: jól mentek! Kell ennél nagyobb elismerés? Aligha.

Frici azt is elárulta, navigáció szempontjából sem könnyű a viadal: Zsiros Gabinak nagyon észnél kell lennie, mert egyik kanyarból esnek a másikba, s közben olyan erőhatások érik a navigátort, hogy muszáj folyamatosan belefeszítenie magát az ülésbe, s szorítani az itinert, nehogy kiessen a kezéből. A nyolcvan méter egyenes már pihenőnek számított ezeken a szakaszokon, így azután megesett, hogy Zsiros Gábor nyolc-tíz kilométeren fel sem tudott nézni.

A pénteki nap után nem gondoltam, hogy akár még a bulgáriai teljesítményünket is felülmúlhatjuk. Büszke vagyok rá, hogy okosan versenyzünk, hogy minden úgy működik, ahogyan szeretnénk. Remélem ez ugyanígy lesz a záró napon is” – mondta Turán Frigyes.

A vasárnapi záró napon négy gyorsasági szakasz vár a mezőnyre a Katalán-ralin.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!