boon-sportoldal

2010.04.22. 21:30

Hédi olimpiai bajnokot vert

<p>A bécsi cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján Karakas Hedvig, a Miskolci VSC kiválósága is tatamira lépett.</p>

Bemelegítésként rezgett a léc az 57 kilóban küzdő sportoló számára, hiszen húsz másodperccel az első meccsének vége előtt még hátrányban volt a lengyel Malgorzata Bielak ellen, ám a világ- és kontinensbajnoki harmadik Karakas ekkor vazaarit dobott riválisán, így győztesként vonult le.

Vitatható dobással

A második fordulóban azonban nem volt szerencséje: miután a rendes játékidőben sikeresen kibújt a hazai közönség támogatását élvező Sabrina Filzmoser leszorításából, értékelhető akció nélkül ért véget az öt perc. A túlórában újabb négy perc telt el meddő tusakodással, majd a szintén vébé-harmadik osztrák egy vitatható dobást mutatott be. A bírók nem tudtak dönteni, ezért videós visszajátszást kértek, melynek alapján Filzmosert hirdették ki győztesnek, Karakas pedig a vigaszágra került. Az MVSC tagja a harmadik fordulóban gyorsan megmutatta, hogy csak balszerencsével maradt alul a negyeddöntőben: alig egy percet tusakodott csak a spanyol Concepcion Bellorinnal, majd látványos válldobással vetett véget a meccsnek, a miskolciak büszkesége számára így következhetett a bronzmeccsen az olimpiai aranyérmes olasz Giulia Quintavalle ellen. Hédi ismét remekelt: a mérkőzésidő letelte előtt 25 másodperccel ippont érően vitte földre riválisát. Karakas tavalyi, Tbilisziben szerzett medálja után második Eb-bronzát szerezte.

– Tanítványom pompásan dolgozott, remek teljesítményt nyújtott, csak gratulálni tudok neki! – jelentette ki lapunknak röviddel a bronzmeccs után Kovács Gábor, Karakas edzője. – Nem tagadom, volt egy keseres meccsünk, az osztrák lány elleni találkozót elvették Héditől, de ez benne van a pakliban, erre is fel kell készülnünk. A bronz szépen csillog, de mi már előre tekintünk: az elkövetkezendő hetekben és hónapokban jönnek az olimpiai kvalifikációs viadalok, Tuniszba és Rio de Janeiróba utazunk.

Sikerült szót váltanunk Karakas Hedviggel is, aki ezt mondta:

– Boldog vagyok, bár megjegyzem, hogy érmem fényesebb is lehetett volna! Nehezen lendültem bele, de miután vitatható körülmények között kikaptam a házigazdák kedvencétől, aki ellen három dobásomat nem adtak meg, nagyon rákapcsoltam és végül egészen szép lett a vége. 

Ezüstérmesek

A 48 kg-os Csernoviczki Éva ezüstérmet nyert: a tatabányaiak büszkesége a fináléban a súlycsoport élő legendájával, az olimpiai és ötszörös Európa-bajnok román Alina AlexandraDumitruval találkozott. Fél perccel a vége előtt Dumitru kiemelte és ippont érően földhöz teremtette Csernoviczkit. A 66 kg-os Ungvári Miklós ugyancsak második lett. A súlycsoport címvédője negyedik mérkőzésén a vb-ezüstérmes spanyol Sugoi Uriartéval találkozott: aki a tavalyi világbajnokságon legyőzte őt Rotterdamban. Uriarte kizárólag a védekezésre és a lendület megtörésére koncentrált, aminek az ő részéről kettő, magyar részről viszont három intés lett a vége.

ÉM/KT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!