BOON - Sport - NB III.

2016.05.12. 15:17

Cigánd SE: már csupán karnyújtásnyira vannak a másodosztálytól

Cigánd - A hét végén történelmet írhat a harmad­osztályú cigándi labdarúgó­csapat.

Cigánd - A hét végén történelmet írhat a harmad­osztályú cigándi labdarúgó­csapat.

Az NB I-es küzdelemsorozat már véget ért, de a másod- és a harmadosztályban még bőven van izgalom, akár a feljutás, akár a kiesés tekintetében. Előbbiben a Mezőkövesd Zsóry FC-nek, míg utóbbiban a Keleti csoportban küzdő Cigánd SE-nek van arra sansza, hogy rövid időn belül magasabb osztályúnak vallhassa magát: a dél-borsodiak helyzetét a múlt héten elemeztük, most a bodrogköziekkel tesszük ugyanezt, ami annál is inkább aktuális, mert Fogarasi Zoltán vezetőedző együttese a legutóbbi fordulóban is nyert, méghozzá Jászberényben 2-1-re, amivel megszilárdította helyét a dobogó alsó fokán.

Még négy van hátra

Azt tudni kell, hogy az NB II következő, 2016/2017-es idénye a jelenlegi 16-tal szemben már 20 csapattal rajtol majd el a nyár végén, így az NB III-ból nem csupán a bajnokok és a második pozícióban záró klubok „váltanak jegyet” a másod­osztályra, hanem a három csoport legjobb harmadik helyezettje is. Itt jönnek képbe a cigándiak, akik ha most lenne a záróra, akkor ünnepelhetnék a feljutást, hiszen pontszámban (59 pont) bőven megelőzik a Közép (Budafok, 45 pont) és a Nyugati csoport (ETO Győr, 48 pont) harmadikját is. Ezen csoportnál meg kell jegyezni: az NB I-es tartalékgárdák – jelen esetben a Ferencváros II és a Videoton II – nem kerülhetnek fel, így őket ki kell venni a sorrend megállapításakor.

Nincs akadálya

A riválisok többségének, ugyanúgy, mint a bodrogközieknek 4 mérkőzésük van még hátra az aktuális pontvadászatból, vagyis (miként az keretes összeállításunkból is kiderül), a budafokiak négy sikerük esetén sem előzhetik meg a borsodiakat. A Győr ugyan elérheti még a maximális 12 pontot, amivel akár csoportjában még előzhet is, de a Cigándot csak akkor tudná túlszárnyalni, ha Roszelék mind a négy találkozójukat elbuknák. Vagyis, a számok alapján az első számú riválissá az ugyancsak Keleti csoportban harcoló FC Hatvan lépett elő, amely 7 ponttal található a cigándiak mögött. A hevesiekkel kapcsolatban viszont megtudtuk: mivel az őszi szezon után úgy gondolták, kevés az esélyük a felkerülésre, így nem adtak be NB II-es licenckérelmet, amelynek elfogadása az indulás feltétele. Ennek ellenére mégis ők az ellenlábasok, hiszen ha letaszítanák a dobogóról a Cigándot, akkor mostani állás alapján (mivel nekik nem lesz elfogadott licenckérelmük) a következő harmadik, az ETO Győr jönne a sorban (velük kapcsolatban úgy tudjuk, nem lesz licencgondjuk). Arról már korábban írtunk, hogy a borsodiak az első körben megkapták a másodosztályú licencet, tehát feljutásuknak adminisztratív akadálya nincs.

A történetet azonban gyorsan rövidre lehet zárni: a hatvaniak szombaton 17.30-tól a Kazincbarcikai SC vendégei lesznek, s amennyiben kikapnak, a CSE pedig hazai környezetben megveri a sereghajtó tiszaújvárosiakat (kezdés szintén ezen a napon 17.30-tól), akkor utóbbiak behozhatatlan, 10 pontos fórra tesznek szert három fordulóval a vége előtt. Hatvani döntetlennél és bodrogközi győzelemnél 9 pontra nőne a különbség, a tabellán elsőként a több győzelem rangsorol, és ebben az esetben a Cigándnak kettővel több lenne, mint a Hatvannak, amit három forduló alatt nehéz lenne ledolgozni (másodsorban a gólkülönbség számít, amiben a bodrogköziek jóval jobbak). Ha a Tiszaújváros és a Hatvan nyer, akkor kettejük között 4 pontra olvadhat a különbség, amivel a győriek reménykedhetnek tovább, persze nekik is be kell gyűjteniük ehhez a három pontot a Puskás Akadémia II-vel szemben…

A lehető legjobban

– Természetesen mi is nézzük a helyzetet, a pontokat, de a játékosoknak az elsődleges feladatuk mindig, így most is az, hogy a lehető legjobban készüljenek fel a soron következő mérkőzésre, és azon szerepeljenek eredményesen – hangsúlyozta Terjék Sándor, a cigándiak szakosztályvezetője. – Az tény: történelmi lenne, ha városunk képviselné magát a magyar futball második vonalában, hiszen eddig, ilyen magasságokban még sohasem járt a cigándi labdarúgás, ám pillanatnyilag a stábban senki sem ezzel foglalkozik. Mindenesetre annak örültünk, hogy az adminisztratív akadály nemrégiben elhárult az indulásunk elől, ugyanis megkaptuk az NB II-es licencet az első fokon eljáró testülettől.


Így állnak

A Keleti csoport élcsoportja: 1. Nyíregyháza 71 pont (4 hátralévő mérkőzés), 2. Ceglédi VSE 69 (3), 3. Cigánd SE 59 (4), 4. Hatvan 52 (4), 5. Putnok 47 (4), 6. Kazincbarcika 46 (4).

A Közép csoport élcsoportja: 1. Kozármisleny 73 pont (4), 2. SZEOL 54 (4), 3. Budafok 45 (4), 4. Komló 44 (4 pont levonva, 3), 5. Dabas 44 (4), 6. Pénzügyőr 42 (3).

A Nyugati csoport élcsoportja: 1. Ferencváros tartalék 63 pont (4), 2. Mosonmagyaróvár 57 (4), 3. Dorog 56 (4), 4. Videoton tartalék 52 (4), 5. ETO Győr 48 (4), 6. Tatabánya 46 (3).

Az NB I-es tartalékcsapatok a szabályok értelmében nem válthatnak osztályt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!