DVTK Jegesmedvék: Valamennyi meccsüket meg akarták nyerni

Miskolc - A várttól hamarabb fejeződött be a piros-fehérek Tipsport ligás hokicsapatának 2018/19-es évadja. Interjú: Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvék klubvezetőjével.

Miskolc - A várttól hamarabb fejeződött be a piros-fehérek Tipsport ligás hokicsapatának 2018/19-es évadja. Interjú: Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvék klubvezetőjével.

A DVTK Jegesmedvék gárdája – mint ismert – a kvalifikációs szakaszban 3–0-ra veszített a MAC Újbuda együttesével szembeni három nyert meccsig tartó csatában, ezért nem vehet részt a rájátszáson. A miskolciak március első napjaitól kezdve már csak külső szemlélői a végküzdelmeknek. A fővárosiakkal szembeni kudarcuk a meglepetés erejével hatott, így nem derülhet fény arra, hogy a szezon hajrájában mire lettek volna képesek a legjobb szlovákiai alakulatok ellen. A maguk mögött hagyott hónapokról Egri Istvánt, a hokicsapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselőjét kérdeztük.

Milyen céllal vágtak a tanulóévnek is nevezhető idénynek?

A szezon előtt az volt a célkitűzésünk, hogy ismerjük meg a ligát, vegyük fel a ritmusát egy olyan bajnokságnak, amely jóval erősebb annál, amelyben eddig szerepeltünk. A helyezésekkel kapcsolatos célkitűzés elsősorban a vágyainkat tükrözte, ugyanis azt senki sem tudhatta előre, hogy a jórészt magyar játékosokból álló csapat mire lesz képes. Ettől függetlenül a megfogalmazott cél a legjobb nyolc közé jutás volt.

Ön milyen befejezést várt?

A küzdelemsorozat eleje ténylegesen az ismerkedéssel telt, majd a 20. forduló környékétől a csapat felvette a liga ritmusát, és egyre jobb eredményeket ért el. Mindenkit le tudtunk győzni és felzárkóztunk a középmezőnyhöz, ezt a pozíciónkat sikerült a sorozat végéig fenntartani. Jellemző, hogy az utánunk következő csapatokkal szembeni előnyünk jóval nagyobb volt, mint az előttünk lévőkkel szembeni hátrányunk. Ennek megfelelően az alapszakasz második felében már egyértelműen az volt a célunk, hogy jussunk be a legjobb hat közé, amellyel elkerülhettük volna a kvalifikációt, amely tagadhatatlanul nem sikerült.

Az alapszakaszt öt vereséggel zárták, majd jött 0–3-as kvalifikációs eredmény. A rossz formaidőzítés minek vagy kinek a számlájára írható?

Ez számszerűleg igaz, viszont az alapszakasz utolsó mérkőzésének már nem volt súlya, a többit pedig a liga élcsapatai és a közvetlen rivális Érsek­újvár ellen vívtuk. Ezeken a mérkőzéseken is szereztünk pontokat, mert kétszer hosszabbításban veszítettünk, egyszer pedig egy góllal, tehát a megállapítás a formaidőzítésről nem biztos, hogy igaz.

Pár nappal a kiesésük után mik a szezon általános tapasztalatai?

A tapasztalat egyértelműen pozitív. Egy top ligában ötven százalékos eredményt értünk el az első évben, és mindenkit le tudtunk győzni. A csapatok, a szurkolók, a Tipsport Liga és a Szlovák Jégkorong Szövetség vezetői minden szempontból elismerően nyilatkoztak klubunkról. Végig versenyben voltunk a rájátszásért. Az tény, hogy ez végül nem sikerült, de nem jelenti, hogy rosszak voltunk. Nem taktikáztunk a helyezésekkel a jobb pozíciókért, hanem minden meccset meg akartunk nyerni. A lebonyolításból adódóan úgy estünk ki, hogy a továbbjutó csapatok tőlünk jóval kevesebb gyűjtött ponttal is megelőztek bennünket. Ebből tanulnunk kell és fogunk is. A DVTK Jegesmedvék első Tipsport Liga szezonja egyértelműen sikeres volt, és beleillik abba a sorba, amely öt évvel ezelőtt elindult. Büszkék vagyunk arra, hogy a DVTK az ötven százalékos eredményt mindössze hat légiós játékossal érte el. Itt jegyzem meg, hogy a liga élcsapatai általában nyolc-tíz kiemelkedő szintű légióst foglalkoztattak, de a közvetlen riválisunk, a MAC is hat légióssal és négy honosított játékossal szerepelt.

A DVTK Jegesmedvék csapata gyakorlatilag három sorral szerepelt, szemben a riválisok négy alakzatával. Miért nem igazoltak még legalább három-négy magyar játékost?

A csapat nem három, hanem négy sorból állt. Emellett a Kanadai Magyar Hokiklubban is rendelkezésünkre állt hat játékos, akiket bármikor igénybe vehettünk. A szakmai stáb döntötte el minden alkalommal, hogy kiknek ad lehetőséget, ez mindig is így lesz. A keret kialakítása a szezon elején megtörtént, összesen harminc játékos szerepelt nálunk az említettek szerint. Természetesen nehéz a magyar mezőnyben a liga elvárásainak megfelelő játékost találni, mi azonban továbbra is lehetőséget fogunk adni azoknak, akik képesek ezen a szinten produkálni.

A kanadai ponttáblázat beszédes: a számokból úgy tűnik, hogy sokan nem ütötték meg a liga szintjét. Őket marasztalják vagy elküldik?

Egy csapat erejét nem csak az dönti el, hogy mennyi játékosa szerepel a kanadai táblázat elején. Az eredményeket a csapat éri el, amelyben nem csak góllövő játékosok szerepelnek. Az egyéni értékelést ezután fogjuk elvégezni, sok szempont alapján. Ennek megfelelően fogjuk a következő évi keretet kialakítani.

A legizgalmasabb kérdés Glen Hanlon személye. A klubnál folytatja a munkát a kanadai vezetőedző vagy távozik?

Glen Hanlon kiemelkedő munkát végzett, amelyért hálásak vagyunk neki. Mesterünk szeretné folytatni a nálunk elkezdett munkát. A napokban hazautazik és a családjával egyeztet, majd utána közösen beszélünk és hozzuk meg a személyével kapcsolatos döntést.

Mit terveznek a soron következő idényre: nagyobb költségvetést, erősebb keretet?

A soron következő idény előkészítését már elkezdtük. A játékosok edzenek továbbra is. A külföldiek néhány napon belül hazautaznak, a magyar játékosok jó részét, nyolc korongost, behívták a válogatott keretbe, és ők március 18-án elkezdik a felkészülést a világbajnokságra. Rövidesen elkészítjük azt a koncepciót, amely alapján a tulajdonosok dönthetnek a következő szezon elvárásairól és ehhez rendeljük majd hozzá az anyagi és személyi eszközeinket. Az biztos, hogy a 2019/20-as Tipsport Liga szezonban is részt veszünk, és célunk a biztos playoff-szereplés. Ennek érdekében – figyelembe véve az egy év tapasztalatait – mindent meg fogunk tenni, ezért izgalommal fogjuk várni az újabb megmérettetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!