A Jegesmedve-aranyak után szépen fénylik az ezüstérem

Budapest, Miskolc - Harmadik idei sikerükért indultak harcba vasárnap este Budapesten a Macik.

Budapest, Miskolc - Harmadik idei sikerükért indultak harcba vasárnap este Budapesten a Macik.

A helyi műsorközlő a meccs előtt visszaidézte a tavalyi Magyar Kupa-finálét, amelyet Székesfehérvárott rendeztek. Akkoriban a borsodi alakulat, némi meglepetésre, hosszabbítás után 2-1-re nyert, 2015 óta persze már minden más. A Miskolci Jegesmedvék neve DVTK Jegesmedvékre változott, a klubszíneket pedig a sárga-feketéről piros-feketére cserélték az Avas alján. A Morgan-gárda ezúttal nélkülözte az elődöntő után egy meccs­re eltiltott Jesse Dudast, ezzel igencsak megnehezítette mestere dolgát és csapattársai helyzetét. A kanadai védő (ezen érdemes lenne elgondolkodnia), tizenkettedik meccsét hagyta ki – kényszerből.

Somogyi válaszolt

Tapogatózó játék után az 5. percben szépen kijátszott helyzet végén B. Orban jobbról, 6 méterről a tehetetlen Gyenes mellett szerzett vezetést (1-0), de a Jegesmedvék Somogyi révén, közelről gyorsan válaszoltak (1-1). Ekkor, mielőtt megadták a gólt, vagy öt percig tanácskoztak a vezetőbírók, akik a trénerekkel is konzultáltak. A vita tárgyát az képezte, hogy Rajnát szabálytalanul akadályozták-e munkája végzésében, de a síposok nemmel voksoltak. Jöttek a kiállítások, volt dulakodás, verekedés, kétperces és sportszerűtlen büntetés. Vibrált a levegő, a csaknem azonos számú szurkolóseregek remek hangulatot teremtettek. Az első szünet előtt 42 másodpercig kettős emberelőnyben rohamoztak a miskolciak, majd utána több mint egy percig öt a négy ellen játszhattak, de második góljuk nem jött össze. A Volán-fórja során leadott bombákat pedig egyszer a kapuvas állította meg.

Francis és Becze

A második harmad elején Leppanen kiállítása miatt kellett drukkolnia a Maci-tábornak. A 26. percben Francis közép­távolról vette be a hálót, amely időközben elmozdult a helyéről. Megint eszmét cseréltek a piros csíkos játékvezetők, akik úgy határoztak, hogy ez nem befolyásolt semmit (2-1). Elcsorogtak az emberfórok, itt is, ott is volt belőlük. Izgalmas volt a finálé, bár az első felvonáshoz képest a színvonal hangyányit visszaesett, egyeseken pedig a fáradtság jelei mutatkoztak. Tornáztak a kapusok, miközben rossz átadások is fűszerezték a játékot. A Fehérvárnak akadt valamivel több ígéretes akciója, ezzel azonban semmire nem ment. A sors igazságtalansága a hajrában történt: a Macik kapujuk elé nyomták a székesfehérváriakat, akik azonban Becze révén közelről belőtték újabb találatukat (3-1).

Pihenő és vébé

A záró húsz perc elején a Fehérvár AV19 megpróbálta dűlőre vinni a mérkőzést, de Gyenes rendre résen volt. A 45. percben azonban a miskolci portás sem tehetett semmit, ekkor Nagy G. átadásába Bartalis csak úgy, becsületből beleszúrt és csapata szempontjából jól tette, a korong ugyanis a kapuban kötött ki (4-1). Az idei harmadik, sokak által várt miskolci arany ezzel ezüstre változott, de a Macik így is nagy éljenzést kaptak, ezt megérdemelték, hiszen csaknem lemásolták a tavalyi szezonjukat. Jöhet a pihenő, egy-két miskolcinak azonban a szentpétervári világbajnoki mérkőzéseken lesz dolga.

A díjakat Kovács Csaba, az MJSZ elnöke, dr. Szabó Tünde és Soltész Miklós államtitkárok, valamint Csöbör Katalin, miskolci országgyűlési képviselő adták át.


Jegyzőkönyvek

Az elődöntőben

DVTK Jegesmedvék – Debreceni HK

3-1 (0-1, 2-0, 1-0)

Budapest, 200 néző. V.: Haszonits, Vas – Kis-Király, Kókai.

DVTK: Gyenes – Dudas, Sagert (1), Hajós 1, Somogyi, Booras (1) – Smith (2), Leppanen, Cseter (2), Tóth A., Dansereau 2 – Láda B., Vojtkó, Pavuk, Miskolczi, Galanisz – Popovics, Ritó, Fekti. Vezetőedző: Jason Morgan.

Debreceni HK: Vay – Berta, Medvegyev (1), Piatak, Kaszkov 1, Karszakov (1) – Raszulov, Hetényi P., Saluga, Könczei, Dancsfalvi – Todor, Wéber, Vincze P. T., Vaszjunyin, Godó – György, Tanka. Vezetőedző: Jevgenyij Muhin.

Kiállítások: 6 perc + végleges fegyelmi (Dudas), ill. 10 perc.

Jason Morgan: – Lassan és pontatlanul kezdtünk, de aztán belejöttünk és a második harmadtól kezdve átvettük az irányítást.

Jevgenyij Muhin: – Az elején szépen játszottunk, megnyertük az első harmadot, de a kiállításokkal nem tudtunk mit kezdeni. Három gólt is kaptunk emberhátrányban.


A döntőben

Fehérvár AV19 – DVTK Jegesmedvék

4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Budapest, 1700 néző. V.: Németh M., Warschaw (egyesült államokbeli) – Pálkövi, Soltész.

Fehérvár AV19: Rajna – Manavian, Varga A., Nagy G. (1), Francis 1, Kovács Cs. (1) – Martinelli, Wehrs, Bodó (1), Sarauer (1), B. Orban 1 – Szirányi B. (1), Orbán A., Sárpátki, Benk (1), Sikorcin (1) – Reiter A., Becze 1, Bartalis 1, Vincze, Kocsis. Edző: Hannu Jarvenpaa.

DVTK: Gyenes – Sagert, Smith, Hajós (1), Somogyi 1, Booras (1) – Clarke, Leppanen, Dansereau, Cseter, Tóth A. – Vojtkó, Gőz, Pavuk, Miskolczi, Láda B. – Ritó, Fekti, Popovics. Edző: Jason Morgan.

Kiállítások: 17 perc + 10 perc fegyelmi (Martinelli) + végleges fegyelmi (Sikorcin), ill. 17 perc + 10 perc fegyelmi (Popovics) + végleges fegyelmi (Clarke).

Hannu Jarvenpaa: – Két nagyon jó csapat mérkőzött. A Mol Liga-nyertes DVTK ezúttal is nagyon keményen harcolt, de a miénk a jobb együttes.

Jason Morgan: – Harminc percig képesek voltunk sok helyzetet kialakítani. Sok emberelőnyünk volt, de ezeket nem tudtuk kihasználni, pedig 1-1-nél lett volna esélyünk, ha... Dudas és Galanisz nagyon hiányzott. A fehérváriak nem véletlenül szerepelnek az EBEL-ben, de összességében büszke vagyok a fiúkra és a teljesítményükre.


A 3. helyért

  • Debreceni HK – MAC Budapest 4-3 (2-0, 1-0, 0-3, 1-0) – hosszabbítás után

  • A győztesek

  • 14 Magyar Kupa (Magyar Népköztársasági Kupa)-elsőség: Ferencvárosi TC (több néven)
  • 11 elsőség: Dunaújváros (több néven)
  • 10 elsőség: Székesfehérvár (több néven)
  • 9 elsőség: Újpest (több néven)
  • 1 elsőség: Vörös Meteor, Fót, Jászberény, Miskolci Jegesmedvék.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!