Svitek már nagyon várja a találkozást

Miskolc - A magyar női kosárlabda-válogatott megkezdi a felkészülést a júniusi Európa-bajnokságra.

Miskolc - A magyar női kosárlabda-válogatott megkezdi a felkészülést a júniusi Európa-bajnokságra.

Vasárnap találkozik Székesfehérváron, hétfőn pedig ugyanitt elkezdi a felkészülést a nyári csehországi Európa-bajnokságra a magyar női kosárlabda-válogatott. A kontinensbajnokságot június 16–25. között rendezik meg, ennek keretében, a 16 csapatos mezőny csoportselejtezőjében, Hradec Kralovében a házigazdák mellett az ukránokkal és az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, a két évvel ezelőtti Budapesten Eb-harmadik spanyolokkal játszik a Stefan Svitek szövetségi kapitány irányította együttes. A kapitány ezen a héten még Miskolcon, a DVTK utánpótlás-kosarasainak tartott edzést, egyéni képzést, és vasárnap már indul is, hogy megkezdje az év nagy feladatát.

Nem igazán látott

– Persze, hogy várom már – felelte érdeklődésünkre Stefan Svitek, aki arra a felvetésre, hogy szinte ugyanazoknak szavazott bizalmat, akik kiharcolták az Eb-szereplést, így folytatta: – Természetesen, mert ők már bizonyítottak, és úgy érzem, hogy akikkel a selejtezőkben együtt dolgoztunk, a játékosok, a stáb tagjai, egy oldalon álltak és állnak. Jó lett volna 2-3 fiatallal frissíteni a keretet, de figyelemmel kísérve a magyar bajnokságot, nem igazán láttam olyan játékost, aki teljesítményével helyet követelne magának. Persze vannak ügyes, tehetséges tizenévesek, de felnőtt szinten ők még nem használhatók.

A szövetségi kapitány érdeklődésünkre elismerte, hogy vannak olyan játékosok, akik bár a selejtezőben nem vettek részt, de az Eb-szereplés kivívása után jelezték, szívesen állnának a rendelkezésére, de mint mondta, a bizalmat azok kapják, akik korábban is vállalták a válogatottban való szereplést.

– Ott kell folytatnunk, ahol a legutóbbi találkozáskor abbahagytuk – felelte arra a kérdésre Stefan Svitek, hogy mi lesz a felkészülés programja. – Mivel a játékosok egy hosszú szezon után vannak, így elsősorban a taktikai elemek elsajátításáról, a csapat összecsiszolásáról fognak szólni az elkövetkező hetek, illetve erre kívánjuk felhasználni a felkészülési mérkőzéseket. Kilenc meccsünk lesz erre, ez nem sok, igaz nem is kevés, de elégnek kell lennie arra, hogy az Eb rajtjára készen álljunk.

Van saját cél

És hogy van-e konkrét cél kitűzve a szövetség vezetése által az Eb-szerepléssel kapcsolatban?

– Ilyenről még nem tudok, de persze ettől függetlenül megvan a saját célom, célunk, ami az, hogy próbáljunk mindent megtenni és a lehető legsikeresebbek lenni – mondta Stefan Svitek, majd így folytatta: – Az én nézetem szerint az is siker lenne, ha jól játszunk, és ennek ellenére esetleg mégsem jutunk tovább, mert ellenfeleink azért kivétel nélkül jó csapatok. Tulajdonképpen már az siker, hogy itt lehetünk, hiszen most saját eredményeink alapján vagyunk tagjai az Eb 16-os mezőnyének, szemben azzal, hogy két éve selejtező nélkül, a rendező jogán voltunk részesei az akkor 24 csapatos kontinensbajnokságnak.

ÉM-BCS


A kapitány a magyar bajnokságról

– A most véget ért idényben, a magyar bajnokságban két csapat szerepelt várakozáson felül: a Szekszárd nem véletlenül, a szerencsének köszönhetően nyerte meg az alapszakaszt, és volt méltó partnere a döntőben a Sopronnak, a Cegléd pedig megmutatta, hogy egy csapatnál mit jelent a jó kémia, amikor erős a közösség – mondta Stefan Svitek, a női kosárlabda NB I-ről. – Ráadásul a Cegléd az európai kupaporondon is kitett magáért, annak ellenére, hogy nem túl bő kerettel rendelkeztek. Üde jelenség az, hogy a Zalaegerszeg is próbálja tartani a lépést az előtte lévőkkel, és így tulajdonképpen hét csapat játszott olyan meccseket, amelyeket nem igazán lehetett előre lefutottnak tekinteni. Sok mérkőzés szintjén volt meg a kimenetel bizonytalansága, és összességében jó színvonalú volt a 2016/17-es évad.


A tények: névsor, meccsek

A válogatott kerete: Dubei Debóra (Uniqa Sopron), Fegyverneky Zsófia (Uniqa Sopron), Határ Bernadett (Uniqa Sopron), Licskai Zsófia (PEAC Pécs), Raksányi Krisztina (PEAC Pécs), Zele Dorina (PEAC Pécs), Simon Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Horváth Bernadett (Aluinvent-DVTK), Nagy Dóra (Aluinvent-DVTK), Katona Szidónia (VBW Ceglédi EKK), Medgyessy Dóra (VBW Ceglédi EKK), Nagy-Bujdosó Nóra (VBW Ceglédi EKK), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti), Krivacevic Tijana (Gime Universiti), Szamosi Amadea (University of Duquesne).

A magyar női kosárlabda-válogatott felkészülési mérkőzései

Május 18. (csütörtök), 18.00: Magyarország – Szlovénia

Május 19. (péntek), 17.00: Szlovénia – Magyarország

Május 26. (péntek): Oroszország – Magyarország (Róma)

Május 27. (szombat): Belgium – Magyarország (Róma)

Május 28. (vasárnap): Olaszország – Magyarország (Róma)

Június 2. (csütörtök), 18.00: Magyarország – Horvátország

Június 3. (péntek), 17.00: Horvátország – Magyarország

Június 9. (csütörtök), 18.00: Magyarország – Szlovákia

Június 10. (péntek), 17.00: Szlovákia – Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!