Edzői út: DVTK utánpótlásból lengyel euroligás csapathoz

Miskolc - A magyar válogatott szövetségi kapitánya Miskolcon nem futhat össze az új honosított játékossal.

Miskolc - A magyar válogatott szövetségi kapitánya Miskolcon nem futhat össze az új honosított játékossal.

A múlt heti őszi iskolai szünetben már nem dolgozott együtt a DVTK utánpótlás-kosarasaival Stefan Svitek, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, akivel a diósgyőri fiatalok versenyeztetésével foglalkozó sportszervezet, a MITEKA alapítvány kötött szerződést augusztusban. Ugyanis a szlovák szakember egy felnőtt női euroligás együttestől, a CCC Polkowicétől ajánlatot kapott, így Lengyelországba utazott tárgyalni, ismerkedni a körülményekkel. Stefan Sviteknek és az őt invitáló klub vezetőinek sikerült is megállapodniuk, amit a múlt héten pénteken jelentettek be az Euroligában két forduló után még nyeretlen, hazája bajnokságában pedig botladozó, a múlt hónapban két meccset is elbukó klubnál. (Azóta Stefan Svitek irányításával már le is játszotta első meccsét a CCC Polkowice, de a múlt szombaton hazai pályán 60-51-re kikaptak a Pszczólka AZS UMCS Lublintól.)

– Amikor Stefan Svitek jelezte, hogy van megkeresése, sok sikert kívántunk neki, és elengedtük, hiszen amikor munkát vállalt nálunk, akkor abban maradtunk vele, hogy euroligás ajánlat esetén felbontjuk a vele kötött szerződést – mondta Király Sándor, a DVTK utánpótlásának szakmai igazgatója, majd így folyatta: – A kezdeti beilleszkedési nehézségek után én elégedett voltam a munkájával, nagyon jó volt a hozzáállása, remélem, edzőkollégáim is tudtak tőle tanulni, nem is szólva a gyerekekről. Elköszöntünk ugyan egymástól, de nem biztos, hogy végleg, mert mindketten nyitottak vagyunk arra, hogy ha az élet úgy hozza, még dolgozzunk együtt. Stefan Svitek távozásától függetlenül természetesen szeretnénk folytatni az egyéni képzéseket a klubnál, már kapcsolatba is léptünk olyan szakemberrel, aki ebben segítségünkre lehet.

Stefan Sviteknek a DVTK-tól, Miskolcról való távozása egyben azt is jelenti, hogy ezen a héten nem találkozhat korábbi amerikai játékosával, Courtney Vandersloottal, aki, miután hétfőn magyar állampolgár lett, a jövőben, valószínűleg már ebben a hónapban a magyar női kosárlabda-válogatottban is bemutatkozik az Európa-bajnoki selejtezőkön (november 19-én 18.00-tól Pécsett Portugália, november 23-án 18.00-tól Pöstyénben Szlovákia ellen játszanak a mieink).

Kétszer is Svitekkel

A most honosított, 27 éves Courtney Vandersloot 2011-ben végzett a Gonzaga Egyetemen, majd az észak-amerikai női ligában (WNBA) szereplő Chicago Sky játékosa lett. Európai karrierjét a török Besiktasnál kezdte, de volt a horvát Novi Zagreb, a szlovák Ruzomberok (itt dolgozott először Stefan Svitekkel) és a Győr játékosa, utóbbi helyen három bajnoki és öt Euroliga-meccset játszott, mielőtt tovább­állt volna az olasz Schióhoz. Az immár amerikai–magyar kosaras légióskodott még a lengyel Wisla Krakównál (itt volt másodszor Stefan Svitek játékosa), a török Orduspornál, ebben az évadban pedig a szintén török, Yakin Dogu gárdájával szerződött a múlt hónap végén. Vagyis annak a csapatnak a játékosa, amelyikben a korábbi magyar válogatott Vajda Anna is szerepel, és amelyik ellen soros Európa Kupa-meccsét játssza az Aluinvent-DVTK. Ugyanis a piros-fehérek a D csoport 3. fordulójában, csütörtökön 19.00-tól a miskolci városi sportcsarnokban éppen a Yakin Dogu ellen mérkőznek meg.

Hogy ezen a meccsen mutatkozik be új klubjában a vasárnap óta Magyarországon tartózkodó, hétfőn honosított játékos, az kérdéses, ugyanis Vandersloot a 2016/17-es évadban még nem lépett pályára a török együttesben, és az elmúlt napokban nem is edzett csapattársaival.

Az Eb-re jutásról

Magyarország pillanatnyilag 3 győzelemmel és 1 vereséggel áll a négycsapatos Eb-selejtezőcsoportban, Szlovákiával megegyező mutatóval, megelőzve Izland és Portugália válogatottjait. Amennyiben mindkét meccsét megnyeri Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese, csoportgyőztesként biztosan ott lesz a jövő évi, csehországi kontinensviadalon. Ha egyszer veszít és második lesz, még mindig marad esélye, ugyanis a kontinensbajnokságra a selejtezőkből a kilenc csoportgyőztes és a hat legjobb csoportmásodik jut ki (a rendező Csehország alanyi jogon vehet részt a jövő évi 16 csapatos kontinenstornán).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!