Szövetségi kapitány tréningruhában, a diósgyőri kosárlabda-utánpótlásban

Miskolc - A kora reggeli és késő esti egyéni képzéseken is Stefan Svitektől tanulhatnak a DVTK-s fiatalok.

Miskolc - A kora reggeli és késő esti egyéni képzéseken is Stefan Svitektől tanulhatnak a DVTK-s fiatalok.

Augusztus közepén állt munkába Diósgyőrben a magyar felnőtt női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Stefan Svitek. A szlovák állampolgárságú szakember a kosaras utánpótlást működtető sportszervezetnél tevékenykedik, és a korosztályok tehetséges sportolóinak egyéni képzése mellett instruktorként az edzők továbbképzése is a feladatai közé tartozik. A DVTK-nál dolgozó edzőtől elsőként azt kérdeztük, hogy azért szakadt-e meg klubszintű felnőttkarrierje, mert a magyar válogatott szövetségi kapitányaként ezt nem néznék jó szemmel a magyar szövetség vezetői.

– Nem kizáró ok, hogy szövetségi kapitányként dolgozom, nincs is különösebb ütközés a klubszintű edzősködés és a válogatottnál végzett munka között, hiszen a válogatott meccsek időszakában szünet van a bajnokságokban Európa-szerte. Saját döntésem volt, hogy miként folytatom – mondta Stefan Svitek, aki arra a kérdésre, hogy mi játszott abban döntő szerepet, hogy a DVTK utánpótlásánál állt munkába, így válaszolt: – Azt elárulhatom, hogy nem volt olyan prioritás, hogy utánpótlásedzői karriert szeretnék kezdeni… Felnőtt profi sportban gondolkodtam azok után is, hogy a távozás mellett döntöttem a krakkói csapattal megnyert két lengyel bajnoki cím és két kupaelsőség után. Marasztaltak volna, talán azért is, mert mindössze egyszer kaptunk ki a bajnokságban, a döntő egyik meccsén, de én leginkább otthon akartam végre lenni egy kicsit. Volt is ajánlatom, lehetőségem lakóhelyem szűkebb környezetéből, de végül ez nem realizálódott.

Stefan Svitek Kassán lakik, és a Miskolchoz való közelség is szerepet játszott abban, hogy végül a DVTK-nál vállalt munkát.

– A két város közelségén túl azért leginkább az számított, hogy amikor leültem tárgyalni Szabó Tamással, a DVTK elnökével, majd Király Sándorral, az utánpótlás szakmai igazgatójával, nagyon érdekes koncepciót vázoltak fel, megjelölve, hogy honnan hová szeretnének eljutni – mondta Stefan Svitek. – Nagyon jó gondolatokat ismerhettem meg, köztük a saját csarnok építésének ötletét is, ami még tovább emelheti a szakmai munka színvonalát. Ezt láttuk, láttam az augusztus végi, Balatonon tartott edzőtáborban, hiszen amikor a játékosok együtt edzenek, és az edzők egymást segítve tudnak dolgozni, akkor jól lehet haladni. Ez az út visz előre, ezért kellene a csarnok, ami optimális feltételeket teremtene.

A fiatalokról

Az infrastrukturális feltételeken túl persze gyerekekre is szükség van a jó kosárlabdához. És hogy vannak-e ügyes utánpótlás-játékosok a DVTK-nál?

– Vannak, ahogy szinte mindenütt. A legfontosabb az, hogy meg kell nyerni a gyerekeket a sportágnak, el kell érni, hogy megszeressék a kosárlabdát, hogy ne muszájból járjanak edzésre. Ugyanis, ha örömmel edzenek, akkor jobban tudnak fejlődni. Fontos, hogy a háttérben a szülők is támogassák a gyerekeket, és az iskolák is, ezen a téren jól áll a klub, mert ahogy látom, Király Sándor jó munkát végez – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki arra a felvetésre, hogy ideszerződésekor nehéz lett volna vizionálni azt a képet, hogy heti rendszerességgel korán reggel és késő este Stefan Svitek tréningruhában egyéni képzéseket tart a játékosoknak, így reagált: – Szakmai feladatot vállaltam, és ez ezzel jár. Ebben hiszek, a hétköznapi kemény munkában. Mert a hétvégi meccs már csak pont az i betűn, a fiatalokat a mindennapos tanulás, a tudásszomj és az akarat húzhatja előre.

Stefan Svitek nemcsak a gyerekekkel, hanem felnőttekkel is foglalkozik, de a DVTK-nál csak edzőkkel, akiknek a munkáját tanácsokkal igyekszik segíteni.

– Az egymástól tanulás szerintem előrevisz, de persze vannak olyan egyéniségek, akik erről másképp gondolkodnak, ebben nem partnerek – mondta Stefan Svitek. – Utóbbit a DVTK-nál nem tapasztaltam, az edzőkollégák nyitottak, érdeklődőek. Legtöbbször a junior és kadetcsapat edzőjével, Magyar Gergellyel találkozom, vele nagyon sokat beszélgetünk. Remélem, hasznosan, és lesz ennek majd látszata a jövőben, hiszen minden a körül forog, hogy mit, mikor és hogyan adjunk át a pályán a gyerekeknek.

A felnőttek világáról

Azzal, hogy Stefan Svitek hetente több napot is Miskolcon tölt, tulajdonképpen még jobban része lett a magyar kosárlabdának, és kíváncsiak voltunk arra, hogy a felnőttválogatott merítési helyéről, az élvonalbeli bajnokságról is több információ jut-e el hozzá.

– Picivel több, mint az előző években, valószínűleg több mérkőzést is fogok majd látni élőben, bár ez a mai világban, az internet korszakában már nem bír túlzottan nagy jelentőséggel, hiszen a szakmai információ beszerezéséhez, megszerzéséhez már nem kell mindenütt ott lenni – reagált a szövetségi kapitány, aki arra a kérdésre, hogy a Diósgyőr – Győr bajnoki után esetleg tervezi-e, hogy a piros-fehérek jövő szerdai, Kassán megrendezésre kerülő Európa Kupa-meccsét is élőben nézi-e meg, így felelt: – Nem leszek ott, mert itt van dolgom Miskolcon, a juniorok, kadetek, serdülők edzésén.

A válasza után feltettük azt a kérdést is Stefan Sviteknek, hogy nem hiányzik-e neki a mindennapos nyüzsgés egy felnőttcsapatnál.

– De, most már hiányzik – felelte, majd így folytatta: – Nagyon jó otthon, és eleinte jó volt, hogy nem volt olyan sűrű a program, hogy több mindenre jut idő. Persze üres órák most sem nagyon vannak, hiszen a kosárlabdában születő újdonságokat igyekszem folyamatosan követni, és már nemcsak a felnőtteknél, hanem az utánpótlással kapcsolatban is.


Stefan Svitek karrierje

Az egy hónap múlva 50. születésnapját ünneplő, egykori csehszlovák válogatott játékos sportolói karrierje során hazáján kívül egy évtizeden át Németországban is játszott, majd ezt követően edzősködni kezdett felnőtt női csapatoknál. Ennek során a kassai Good Angels csapatával négyszer nyert szlovák bajnokságot, és rendszeresen szerepelt a legrangosabb kontinentális sorozatban, az Euroligában. 2013-ban a szintén szlovák MBK Ruzomberok edzőjeként csapatával az Európa Kupa elődöntőjéig jutott, ezt követően pedig a Wisla Can-Pack Kraków együttesével kétszer nyert lengyel bajnoki címet és ugyanennyiszer lengyel kupát, és szintén az Euroligában irányította ezt a csapatot. Edzői pályafutása során két alkalommal is kinevezték a magyar női kosárlabda-válogatott kapitányának, ezt a posztot jelenleg is betölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!