Jegyzet

2021.01.09. 09:00

Testünk őrei

Minél bonyolultabb egy társadalom, annál kevésbé van rá lehetősége az embereknek, hogy mindenhez értsenek. Elfogynak a polihisztorok és szaporodnak a specialisták.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Mégis néhány területen szinte mindenki szakértőnek érzi magát. Azt gondoljuk, hogy a saját testünk és lelkünk működéséhez mi magunk értünk a legjobban, mert más nem ismerhet bennünket annyira. Viszont a vírushelyzet most megmutatta, hogy valójában a modern társadalmak életképessége nagyban függ az egészségügyi ellátórendszerek fejlettségétől. Ha nem lennének áldozatkész egészségügyi dolgozók, sehogy sem tudnánk megmenteni magunkat. Persze ehhez szükséges egyfajta bizalom másokban, a világban és egy kis alázat. Felbecsülhetetlenül értékes egy-egy idős szakember, háziorvos tudása is, akikből egyre kevesebb van, különösen az aprófalvakban. Viszont 15–20 év múlva jön csak igazán a feketeleves. Addigra kihal egy teljes orvosgeneráció. Akkor már késő lesz, hogy megbecsüljük őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!