jegyzet

2020.07.31. 11:35

Véreink

Az embert többek között az egymásért vállalt szolidaritás különbözteti meg az állattól.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Azonban számos biológiai tulajdonságunkban hasonlóak vagyunk hozzájuk. Ilyen például a vérünk. Mégis nemcsak a személyiségünk, de vércsoportjaink alapján is megmutatkozik egyediségünk. Néha éppen ez okozza a vesztünket, hogyha súlyosan megsérülünk, vagy nem tudunk egészséges utódot a világra hozni, mert a vércsoportunk nem illik össze párunkéval. Ekkor rászorulunk embertársainkra, akik legalább ebben az egy dologban hasonlóak hozzánk, szolidárisak velünk és a vérüket adják értünk.

A véradásnak azonban vannak feltételei, egészséges felnőttnek kell lenni hozzá. A véradást megelőző orvosi vizsgálat kiszűri a vérszegényeket, vashiányosokat, magas vérnyomásosokat és ők is nőként évente csak négyszer, férfiként pedig évente ötször adhatnak vért, ha nem ájulósak. A vérellátási rendszer fenntartásában pedig az egészségügy segít. Viszont az egészség egyre kevésbé magától értetődő.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Detzky Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!