BOON - Jegyzet

2017.07.12. 16:38

Hamburg

<em>A világ feszülten várta a G20-as csoport hamburgi csúcstalálkozóját, amely kissé váratlanul, csatatérré változtatta a kikötővárost</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

A világ feszülten várta a G20-as csoport hamburgi csúcstalálkozóját, amely kissé váratlanul, csatatérré változtatta a kikötővárost. Kolodzey Tamás jegyzete.

Németországban most folyik az egymásra mutogatás: ki a felelős a háborús állapotokért, de az borítékolható, hogy felelősöket úgysem találnak. Ezért sokan azt mondják, hogy a tizenkilenc legfejlettebb és felzárkózó gazdaságot, valamint az EU-t tömörítő csoport értekezleteit a jövőben semleges helyekre – például csak részben lakott és jól védhető szigetekre, vagy hajókra – kell vinni, mások szerint pedig már teljesen feleslegesek az ilyen tanácskozások, amelyek videokonferenciákkal tökéletesen pótolhatók.

Maradjunk annyiban: a személyes megbeszéléseket semmivel nem lehet helyettesíteni, a közvélemény számára a jövőben is megmarad a mosolydiplomácia. Az értékelések a várt eredményt hozták: a politikusok a történteket saját szájízük szerint kommentálták, így a sakktábla mellett győzött Angela Merkel, Donald Trump és Vlagyimir Putyin is – a többiek pedig nem számítanak. Mielőtt pezsgőt bontanánk és ünneplésbe kezdenénk, jegyezzük meg gyorsan, a húszak 2008 óta íródó regényében először nem írtak alá olyan nyilatkozatot, amely a napirendre került ügyekben a teljes egyetértést tükrözte volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!